default-logo

Orașele europene se mobilizează pentru a oferi sprijin ucrainenilor afectați de stres post-traumatic, depresie și anxietate

Orașele europene facilitează accesul la profesioniști în domeniul sănătății mintale și sprijin psihologic pentru ucrainenii strămutați, pe lângă măsurile practice legate de educație și locuințe.
Activiștii refugiați și experții în sănătate mintală au avertizat, de asemenea, că nu trebuie trecute cu vederea afecțiunile mintale în rândul celor care au fugit din țară.
Potrivit experților, deplasarea bruscă cauzată de conflict a crescut prevalența afecțiunilor mintale, inclusiv tulburarea de stres posttraumatic, depresia și anxietatea.
În aprilie, Comisia Europeană a mobilizat 9 milioane de euro din Programul EU4Health pentru a ajuta Crucea Roșie și alte ONG-uri să ofere sprijin pentru sănătate mintală și traume refugiaților ucraineni. „Este important să vedem situația persoanelor strămutate într-un mod holistic, inclusiv nevoia de sprijin pentru sănătatea mintală”, au declarat oficialii Comisiei, pentru EURACTIV.
Potrivit oficialilor, 14 țări UE oferă în prezent servicii de sănătate mintală și sprijin psiho-social cetățenilor ucraineni.
Cu toate acestea, în timp ce „guvernele și organizațiile internaționale oferă o mulțime de soluții, unele probleme nu pot fi rezolvate cu o abordare de sus în jos”, explică Maria Trybus, o tânără activistă de la Consiliul Tineretului Polonez. În opinia ei, orașele și societatea civilă îi pot ajuta pe refugiați „creând spații sigure, în care pot vorbi despre nevoile lor, despre grijile lor”.
Trybus a co-fondat „You Have A Friend In Me”, este o platformă online care leagă tinerii polonezi și ucrainenii refugiați.
De exemplu, orașul Milano sprijină refugiații ucraineni găzduiți în structurile municipale prin echipe de asistență, inclusiv psihologi, pentru a răspunde nevoilor de bază și a bunăstării mintale.
„Acest lucru permite monitorizarea situației și identificarea posibilelor situații de indispoziție și neliniște care necesită asistență specifică”, a declarat Lamberto Bertolé, consilier pentru bunăstare și sănătate în municipiul Milano. Mai mult, orașul a organizat activități cu un teatru local pentru a-i ajuta pe ucraineni să proceseze trauma cauzată de războiul din țara lor de origine.
Municipalitatea se bazează pe o rețea de asociații pentru a ajunge la cele găzduite de familii sau rude.
În Slovacia, Liga pentru Sănătate Mintală a angajat 100 de ucraineni strămutați pentru a furniza servicii de sănătate mintală din cauza numărului limitat de vorbitori de ucraineană care trăiesc în țară și a capacităților reduse ale sistemului de îngrijire a sănătății mintale. Angajarea de profesioniști ucraineni ajută și la construirea încrederii. „Refugiații tind să nu aibă încredere în noul mediu. Când se întâlnesc cu ceilalți ucraineni, tind să se simtă mai în siguranță”, a declarat directorul organizației, Andrej Vršanský, pentru EURACTIV.
Între timp, la nivel european, executivul UE a creat o pagină web în ucraineană și rusă, în care sunt enumerate ministerele naționale și agențiile de sănătate pentru „a se asigura că refugiații sunt informați despre aceste servicii” și pentru a le facilita accesul. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*