default-logo

Un campion al scrisului. La moartea lui Neagu Udroiu…

Am aflat cu tristețe că a plecat dintre noi Neagu Udroiu, ziarist, publicist, scriitor, diplomat. Eu l-aș numi un campion al scrisului. Ne-a lăsat zeci de cărți de memorialistica, reportaje, note de călătorie, precum și o lucrare monumentală de istorie a presei românești de la începuturi și până azi: Condeie, voci, chipuri.

Am fost mai mult decât colegi de jurnalism, am fost prieteni. Chiar cu câteva săptămâni înainte de a ne părăsi, am vorbit la telefon. Se plângea că avea probleme cu picioarele, se mișca tot mai greu. Doamne, de ce e bătrânețea atât de nemiloasă cu trupurile noastre?

Îi spuneam mereu, de câte ori mă anunța că a mai scos o carte, că îl invidiez pentru prolificitatea sa de autor de cărți. La lansarea unui volum de -al său în foaierul Radioului public, am afirmat că Neagu Udroiu în viața lui mai mult a scris decât a vorbit. De fapt, foloseam o figură de stil, căci Neagu când începea să-ți povestească ceva, nu se mai oprea. Era o veritabilă enciclopedie vie, înzestrat fiind cu o memorie prodigioasă. L-am avut în mașina mea în multe împrejurări și m-a impresionat cât de pasionat era de istoria multor străzi și clădiri de patrimoniu din București. Ar fi fost un ghid fermecător prin vechile zone bucureștene, prezentând detalii surprinzătoare despre atâtea locuri de poveste.

Poate de aceea îl întâmpinam cu drag la telefon astfel: „Salut, Excelență!”. Nu pentru faptul de a fi fost după Revoluție ambasador în Finlanda câțiva ani, ci pentru harul său de „a excela” în arta scrisului și a narațiunii.

La un moment dat, o vreme, la o televiziune privată cu profil cultural, am lucrat numai noi doi în același birou, răstimp în care ne-am apropiat firesc şi sufletește. Era mereu jovial, gata să facă o remarcă plină de umor sau să etaleze un zâmbet ironic. Era prietenos, fără aroganță, deschis și direct în conversație.

Neagu Udroiu a fost o personalitate demnă de toată lauda, onorând comunitatea de ziariști și oameni de cultură. Dispariția lui din lumea noastră mă doare cu atât mai tare cu cât am observat că trista despărțire de el nu a fost considerată demnă de a figura în programele de știri ale televiziunilor. Chiar în aceste zile, televiziunile au difuzat despre bătăi în vestiarele unor sportivi, de pildă, dar nimic despre moartea unui campion al scrisului.

Adio, Neagu Udroiu! Dar vei rămâne mereu cu noi, cei care prețuim valorile autentice ale culturii!

 

Viorel Popescu

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*