default-logo

CEDO obligă Elveția să rescrie legea pensiilor

Guvernul elvețian discriminează bărbații cu regulile sale privind prestațiile de pensie, a constatat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Decizia va forța guvernul să rescrie legea pensiilor.
În prezent, femeile ai căror soți decedează sunt plătite cu o pensie pentru tot restul vieții, în timp ce bărbații în aceeași situație primesc plăți doar dacă au copii sub 18 ani.
Decizia s-a centrat pe cazul lui Max Beeler, un elvețian a cărui soție a murit într-un accident, la începutul anilor 1990. Atunci în vârstă de 41 de ani, omul și-a părăsit serviciul pentru a avea grijă de cei doi copii mici și a fost întreținut de o pensie de văduv, a informat presa locală.
Dar în 2010, plățile pensiei au fost oprite, deoarece copilul său mai mic a împlinit 18 ani.
Dacă Beeler ar fi fost femeie, plățile ar fi continuat pentru tot restul vieții sale, indiferent dacă avea sau nu copii. Elvețianul , a depus recurs împotriva deciziei, iar în cele din urmă, cazul a ajuns la CEDO, unde Beeler a susținut cu succes că a fost discriminat. Instanța a constatat că rolul femeilor la locul de muncă s-a schimbat, astfel că discrepanța a încălcat articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Domnul Beeler își va primi acum pensia, iar alți văduvi se vor putea prezenta pentru a solicita același drept.
Pe de altă parte, potrivit BBC, decizia ar putea redeschide o veche dezbatere în Elveția despre cât de multă putere ar trebui să aibă judecătorii europeni asupra legislației interne. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*