◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Seniorul

 Sufletele mici nu se pot ridica niciodată la gânduri  mari / Corneliu Coposu Seniorul – aşa i se adresa o țară întreagă.  Astfel  a rămas în amintire.
Aşa a fost evocat în seara de 11 noiembrie 2019 , în Sala Mare a  Teatrului  Naţional  Ion Luca Cara-giale din Bucureşti, la 24 de ani de la trecerea în nemurire  Corneliu Coposu.
Gala Corneliu Coposu – ediţia a IV-a, organizată de Fundaţia Corneliu Coposu împreună cu Fundaţia Hanns Seidel şi Fundaţia Academia Civică a inclus   lansarea cărţii de poezii,  concepute în închisorile comuniste şi scrise pe hârtie la ieşirea din detenţie, un concert susţinut de Jan Akkerman( născut  la Akkerman, Cetatea Albă), considerat unul din cei mai mari chitarişti ai lumii şi premierea câștigătorilor concursului de eseuri  “ Prin ce diferă România din 2019 de România de pănă la 1989”.
Cartea de poezii,   prefaţată de Ana Blandiana, a fost prezentată  de renumitul critic literar  Alex Ştefănescu, urmat de un recital în interpretarea marelui actor Ion Caramitru.
Printre premianţi l-am ascultat,  plăcut surprinsă,   pe Oleg Chiseliov , elev  în cl.9 a liceului Pro-Succes din Chişinău, câştigătorul locului III. A  vorbit liber,  din inimă, promiţând încurajator să mai participe până  va câştiga locul I şi atenţionându-l , între altele,  pe Prim-ministrul României , domnul Ludovic Orban,  prezent la Gală  alături de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, să  nu uite că dincolo de Prut locuiesc români. 
A cucerit publicul prin discursul   sincer  şi firesc ,  fiind  răsplătit  cu îndelungi  aplauze. M-am bucurat pentru el, pentru bunica lui,   care l-a crescut, pentru doamna directoare Nadea Cristea, despre care mi-a  vorbit  cu respect.
Astfel de concursuri au menirea de a stimula gândirea creatoare, de a cultiva atitudinea faţă de  înaintaşi,  de a manifesta  nivelul  de cultură şi  starea noastră spirituală.
Avem  nevoie de memorie , avem nevoie de modele pentru a nu rămâne încătuşaţi în  propriile neputinţe  şi  hăţişuri .
Pentru români , Corneliu Coposu este  unul din ele, este cel care a rămas  neclintit  şi fidel principiilor sale,  înfruntând teroarea securisto-comunistă , muncile silnice şi  frigul din închisori. I s-a  cerut nu o dată să se dezică,  să   trădeze  în schimbul libertăţii. A rezistat cu stoicism, convins fiind că adevărata libertate nu depinde de factorii exteriori. 
Ieşit din închisoare, după  17 ani de detenţie,  Domnia Sa era cel care mângâia, îndruma, încuraja, devenind  una cu rugăciunea  sa  şi  mulţimea murmurândă : “Cerne, Doamne, liniştea uitării/Peste nesfârşita suferinţă/Samănă întinderi de credinţă /Şi sporeşte roua îndurării/ Răsădeşte dragostea şi crinul/ În ogorul năpădit de ură/ Şi aşterne peste munţi de zgură /Liniştea iertarea şi seninul”.
În 1990 devine liderul fondator al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat  pe care-l  conduce   în strictă concordanţă cu  crezul său,  afirmat  răspicat şi  cu blândeţe cu diverse ocazii :
“N-am nici o consideraţie pentru oamenii care se cred mai presus de Dumnezeu”; “ Calităţile de căpetenie pe care le-aş cere eu unui om politic sunt fermitatea în concepţii , iubirea pentru adevăr şi refuzul de a tranzacţiona principii” ;”Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricând viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment “;  “Negociem orice, dar nu negociem principii”;
  “Nu poate exista o politică veritabilă  fără consecvenţă şi  moralitate.”
La înălţarea la ceruri a  Seniorului , la 11 noiembrie 1995, se părea că întreaga ţară  a împânzit  străzi, poteci, piețe  pentru a-l conduce  în ultimul  drum pământesc . O atmosferă similară de  împietrire în durere mi-a fost dat să trăiesc  de câteva ori în viață, alta – la funeraliile Regelui Mihai I.
Corneliu Coposu a fost însă regele încununat cu coroana onoarei  și demnității de însuși faptele sale.
Peste ani, constatăm cu  adâncă durere şi tristeţe  că,  contrar zicalei:  Sunt!  Există  oameni de neîn-locuit!  Seniorul Corneliu Coposu este  unul din cei puțini de neînlocuit în istoria  națiunii române.
Lumină  lină din Lumină …

  *  La îndemnul  Preasfinţiei Sale,  Mihai Frăţilă, Episcop Greco-catolic de Bucureşti,  Gala Corneliu Coposu a început cu o rugăciune  În memoriam pentru iertarea şi înălţarea sufletului Seniorului Corneliu Coposu
                                                            ***
Andrei Ion Gherasim , preşedintele fundaţiei Corneliu Coposu,  a   anunţat că sumele adunate în acest an  din vânzări de  bilete  şi donaţii vor fi direcţionate către şcolile cu predare în limba română din Nordul Bucovinei, pentru crearea şi dotarea de laboratoare de limbă şi literatura română.


 
Iuliana Gorea Costin / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *