◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Utilizatorii YouTube, detectivi în căutarea persoanelor dispărute

Un utilizator al platformei YouTube, echipat cu o cameră de luat vederi, s-a filmat în timp ce a descoperit într-un automobil scufundat într-un râu din statul Tennessee rămăşiţele pământeşti ale doi tineri americani declaraţi dispăruţi cu mult timp în urmă, în cadrul celui mai recent episod al unui fenomen emergent pe acest serviciu online specializat în partajarea de conţinuturi video şi audio. Erin Foster şi Jeremy Bechtel, doi adolescenţi din micul oraş Sparta, din centrul statului Tennessee, au dispărut misterios în aprilie 2000. De 21 de ani, familiile şi prietenii lor apropiaţi au trăit cu speranţa că cei doi tineri au fugit din localitate pentru a începe o viaţă nouă în altă parte a lumii. Însă Jeremy Sides, un scafandru de 42 de ani al cărui canal de YouTube „Exploring with Nug” s-a specializat în căutarea de persoane şi obiecte dispărute, a publicat un videoclip pe 4 decembrie, vizionat de atunci de peste 1,5 milioane de ori, care prezintă felul în care el a descifrat misterul dispariţiei celor doi adolescenţi.

Acesta este un adevărat trend – printre videoclipurile care se bucură de cel mai mare succes pe YouTube în ultima vreme se află şi cele ale unor utilizatori care se filmează în timp ce utilizează diverse aparate, inclusiv sonare, pentru a cerceta cursuri de apă din Statele Unite în căutarea unor vehicule scufundate, asociate unor cazuri de dispariţii ce nu au fost niciodată elucidate. Alţi utilizatori de YouTube, care îşi spun „Chaos Divers”, au afirmat că au descoperit în ultimele două luni rămăşiţele pământeşti ale şapte persoane dispărute în cazuri distincte, în urma unui periplu de aproape 13.000 de kilometri în Statele Unite.

Potrivit specialiştilor, apariţia acestui fenomen al detectivilor amatori a avut un impact mixt, marcat de anumite eşecuri spectaculoase provenite din încercarea de a produce un conţinut viral, dar şi de rolul esenţial, în anumite cazuri, jucat de aceşti amatori. Adam Scott Wandt, profesor-asistent de politici publice la colegiul John Jay de drept penal din New York, consideră că aceşti „detectivi amatory” şi operaţiunile lor au devenit un veritabil fenomen cultural în ultimul deceniu.

Activitatea acestor detectivi amatori suscită emoţii intense, mai ales atunci când ei trebuie să anunţe familiile celor dispăruţi în legătură cu descoperirile pe care le-au făcut. „Este un sentiment care îţi frânge inima şi îţi produce emoţii intense în stomac, un sentiment la care nu vrei să renunţi niciodată. Pentru că le spui familiilor ceea ce ai găsit, vezi cum le curg lacrimile pe obraji, dar vezi totodată cum se ridică greutatea de pe umerii lor”, a declarat Lindsay Bussick, partenera fondatorului grupului „Chaos Divers”, Jacob Grubbs.

Lucrând în colaborare cu Poliţia, în loc să îi copleşească pe anchetatori cu indicii şi teorii, detectivii amatori s-au impus într-un rol nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *