default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Zeci de jurnaliști interceptați din motive de „securitate națională”, în SUA

O unitate specială a Vămilor și Protecției Frontierei a folosit baze de date guvernamentale sensibile menite să urmărească teroriștii pentru a investiga până la 20 de jurnalişti din SUA, inclusiv un reporter Associated Press, câștigător al Premiului Pulitzer, arată un organ de supraveghere federal.

Yahoo News, care a publicat un raport amplu despre investigație, a constatat, de asemenea, că unitatea, Divizia Counter Network, a făcut astfel de cercetări și în legătură cu angajați ai Congresului și, probabil, cu membri ai Congresului.

Jeffrey Rambo, un agent care a recunoscut că efectuează controale asupra jurnaliştilor din 2017, le-a spus anchetatorilor federali că practica este de rutină: „Când un nume apare pe biroul tău, îl rulezi și prin fiecare sistem la care ai acces, acesta este doar status quo-ul, asta face toată lumea”.

Associated Press a obținut o copie redactată a unui raport de peste 500 de pagini din partea inspectorului general al Departamentului de Securitate Internă, care includea aceeași declarație.

Dezvăluirile au stârnit alarma în organizațiile de știri și au provocat o cerere pentru o explicație completă. „Suntem profund îngrijorați de acest aparent abuz de putere. Acesta pare a fi un exemplu de jurnalişti care sunt vizaţi doar pentru că îşi fac treaba, ceea ce reprezintă o încălcare a Primului Amendament”, a declarat Lauren Easton, directorul de relaţii cu presa al Associated Press, într-un comunicat.

Utilizarea bazelor de date de către Rambo și unitatea antitero a fost mai extinsă decât se știa anterior. Inspectorul general a înaintat investigatorilor posibile acuzații penale pentru folosirea abuzivă a bazelor de date guvernamentale, dar Departamentul de Justiție a refuzat să-i judece pe Rambo și pe alți doi angajați. Rambo fusese identificat anterior drept agentul care a accesat înregistrările de călătorie ale reporterului Ali Watkins, care scrie acum pentru The New York Times. Rambo le-a spus anchetatorilor că a abordat-o inițial pe jurnalistă ca parte a unui efort mai amplu de a-i determina pe reporteri să scrie despre munca forțată din întreaga lume ca despre o chestiune de securitate națională. El a descris, de asemenea, eforturi similare cu reporterul AP Martha Mendoza. Unitatea lui Rambo „a putut să-l verifice pe Mendoza ca pe un reporter de renume”, se spune într-un document. Mendoza a câștigat al doilea premiu Pulitzer în 2016, ca parte a unei echipe care a raportat despre munca sclavilor în industria pescuitului din Asia de Sud-Est. Dan White, supervizorul lui Rambo din Washington, le-a spus anchetatorilor că unitatea sa a căutat-o pe Mendoza prin mai multe baze de date și „s-a descoperit că unul dintre numerele de telefon ale lui Mendoza era legat de un terorist”, a informat Yahoo News. „Associated Press cere o explicație imediată de la Serviciul Vamal și Protecției Frontierelor din SUA cu privire la motivul pentru care jurnaliştii, inclusiv reporterul de investigaţii AP Martha Mendoza, au fost conduşi prin baze de date folosite pentru a urmări teroriştii şi identificaţi ca potenţiali recruţi de informatori confidenţiali”, subliniză Easton.

Rambo a spus că „a efectuat verificări ale dosarelor asupra a 15 până la 20 de reporteri legat de de securitatea națională”, potrivit unui rezumat al interogatoriului FBI care a fost conținut în raportul inspectorului general. „Suntem profund îngrijorați să aflăm cum a condus Serviciul Vamal și Protecția Frontierei din Watkins a spus că și ea a fost „profund tulburată de cât de mult personalul CBP și DHS se pare că a încercat să identifice surse jurnalistice și să caute în viața mea personală. Atunci era înfricoșător și rămâne înfricoșător acum”, afirmă purtătorul de cuvânt al „New York Times”, Danielle Rhoades-Ha.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.