◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Memorialul Cornel Munteanu

Pe 3 mai 2018, 00:00, Federatia de Arta, Muzica si Sport <artamuzicasport@gmail.com> a scris:
Federația Română de Rugby alături de Federația de Artă, Muzică și Sport organizează duminică, 5 mai 2018, editia a I-a Memorialul „Ion (Cornel) Munteanu”, eveniment organizat în memoria fostului mare jucator, arbitru și antrenor de rugby, care a format generații întregi de copii. Competiția va avea loc pe terenul de la Stadionul Arcul de Triumf, între orele 10-14.

Memorialul se va organiza anual și are ca scop împărtașirea valorilor cu care foștii elevi ai lui Cornel Munteanu au fost educați. La această ediție vor participa peste 500 de copii/juniori la cinci categorii de vârstă U8, U10, U12, U14. De asemenea, vor fi prezenți și foștii sportive alături de care a jucat și l-au cunoscut precum și de la clubul CSS Triumf, unde Cornel Munteanu și-a desfășurat în mare parte activitatea câștigând 9 titluri naționale din 12 disputate.

Fiecare echipă va primi câte un trofeu, iar fiecare jucător pe lângă cadourile primite din partea sponsorilor, vor avea și o diplomă de participare la acest eveniment.

 

 

 

MUNTEANU ION
Poreclă: CORNEL
Dacă întrebi oamenii apropiați sportului cu balonul oval dacă au auzit cine este Munteanu Ion o să ridice din umeri. Dacă însă o să-l întrebi de ‘Nea Cornel’ toți o să răspundă că a fost unul dintre cei mai de succes ambasadori a acestui sport.
Locuind în apropierea Stadionului Tineretului, la Domeni, încă din tinerețe a practicat diverse sporturi complementare: volei, baschet, înot, sărituri de la trambulină, dar sportul care l-a vrăjit și i-a rămas în inimă toată viața a fost rubgyului.
A fost un jucător de succes, un foarte bun mijlocaș la gramadă (demi demele) sau la deschidere debutând în naționala în anul 1940.
Era plancher redutabil având o mare clarviziune.
A fost capitanul Campioanei Stadiului Român.
Ca arbitru a condus cele mai dificile meciuri din campionatul intern fiind cerut să arbitreze de echipele deosebit de valoaroase pe plan național și internațional: Grivița Rosie, Steaua, Dinamo pentru corectitudinea lui.
A arbitrat multe meciuri internaționale fiind totodată și Președintele Colegiului de Arbitrii.
A fost recunoscut pentru sobrietatea lui, corectitudine, arbitraj modern aplicând mai mult decât corect legea avantajului.
Dar pentru că triunghiului să se închidă în modul fericit: după ce a fost un jucator internațional excepțional a fost și un antrenor de mare succes.
Ca antrenor al naționalei de seniori la antrenat pe celebrul Alexandru Penciu (Cel Mare), Wusec, Emil Dumitrescu, Teodorescu Ion, Iliescu Mircea.
Ca echipe de club a antrenat echipa muncitorească Constructorul devenită ulterior Energia care practică un joc super ofensiv beneficind de linia de treisferturi a naționalei: Mateescu, Nistor, Sorin Niculescu, Luscal, Teodorescu, Sava, Gabrilescu Marian.
Gramada redutabilă cu Șerban Mehedinți, Posmoșanu Sever, Vasile Constantin Mao, Rădulescu Theodor, Manolache, Iliescu Mircea.
A pierdut multe campionate la potou în luptă pe viață și pe moarte cu marile puteri ale vremii Grivița Rosie, Steaua, Dinamo cucerind o Cupa a României în prelungiri în fața Vulcanului o echipă harnică cu jucători necunoscuți care ulterior au devenit mari jucători: Tuțuianu, Dragomir, Dănciulescu și beneficind de un antrenor valoros Dragoș Țenescu.
La junior a obținut rezultate excepționale.
A antrenat celebra și de temut echipa a Clubului Sportiv Școlar cu care în decurs de aproximativ 14 ani a cucerit nu mai puțin de 9 titluri de junior și unul la tineret, dispunând nu mai puțin de 12 finale.
Pe plan extern în Turneul de la Heidelberg a obținut locul 2 dupa selecționata Parisului: obținând un meritoriu 0-0 cu aceasta.
În cei 14 ani în care a antrenat Clubul Sportiv Școlar echipele adverse erau antrenate de antrenori celebrii ca: Mariana Lucescu, Mitica Ionescu, Rădulescu Theodor, Vasile Constantin-Mao, Tudor George ‘Ahoe’ cu mulți dintre ei a fost rival pe terenul de sport, dar prieteni în particular.
În paralel a antrenat și naționala de juniori cu care a ocupat locul 3 la Turneul FIFA de la Barcelona.
Toate rezultatele la juniori le-a obtinut lucrând la Clubul Sportiv Școlar cu ‘jumătate de normă’.
Ce poate să arate oare mai multă, valoare și dragoste pentru acest sport.
Oare câti din practicanți Rubgbyului pot să se laude că au fost mari jucători, arbitrii și antrenori. Cred că nici unul.
Și pentru a exemplifica cele mai sus să arătăm câteva din internaționalii români care au trecut prin mâna acestui descoperitor și șlefuitor de talente și au adus gloriei sportului cu balonul oval de la noi și nu numai.
Cu scuzele de rigoare pentru cei omiși enumăr câteva nume: Braga Ion, Muntean Mircea-Dodo Vulturul, Corneliu Octavian, Marghescu Mihai, Frații Zafiescu, Dalaban Gheorghe, Simion Ion Milcă, Scarlat, Preotul Zefir și mulți, mulți alții.
Oare ce este mai frumos decât să scriu cuvintele unuia dintre marii capitani a marii echipe a României, Muntean Mircea-Dodo, Vulturul.
‘Magicianul’ Cornel Munteanu era în aparență un om dur, puțin morocănos, dar avea un suflet foarte bun și o imensă dragoste pentru acest sport.
El a știut mai bine decât mulți antrenori să scoată tot ce era mai bun de la elevii săi, impunându-se prin comportamentul și prestația sa, să ne autodepașim în mod continu și să abordăm fiecare meci cu seriozitate maximă.
Cornel Munteanu a știut să sădească în noi și să dezvolte atitudinea de învingători.
Promisiunea că voi ajunge jucător de vârf dacă voi munci pe rupte alături de el și că nu mă va dezamăgii niciodată s-a împlinit cu prisosință’.
Sau ale marelui antrenor Vasile Constantin Mao ‘Caz rar în rugby-ul românesc Nea Cornel trecând dela activitatea de seniori la cea de juniori antrenând C.S. Școlarul București unde face dovada capacității sale de mare tehnician dar și pedagog’.
Închei aici cu cuvintele unui mare sportiv polivalent Doctor Honoris Cauza Prof. Dr. Ing. Gutu Victor ’CORNEL MUNTEANU cel mai aprig și complet rugbyst român: jucător, antrenor și arbitru internațional’.

 Federatia de Arta, Muzica si Sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *