◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Serata Eminescu jurnalistul ˝Convorbiri jurnalistice˝

Ediția din luna februarie a.c. a Seratei Eminescu jurnalistul organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a fost o reuninune aparte. Manifestarea a reunit de data aceasta o pleiadă de jurnaliști și realizatori din radioul și televiziunea publice, invitați să participe la serata UZPR intrată acum în cel de-al șaselea an de existență.

Aceasta pentru că ediția lunii februarie a adăugat, clasicelor prezențe la reuniunile lunare ale seratei, și noul proiect profesional lansat de uniune acum, în anul aniversării centenarului înființării Uniunii Ziariștilor din România din 1919, proiect desfășurat sub genericul Convorbiri jurnalistice.

Au fost prezenți la manifestare, alături de președintele UZPR Doru Dinu Glăvan și moderatoarea seratei, jurnalista Rodica Subțirelu, coordonatorii filialelor uniunii din radioul și televiziunea publică, d-nii Radu Comănescu și Răzvan Onesa, împreună cu numeroși colegi invitați la manifestare.

Serata a debutat prin clasica rememorare a textelor eminesciene de publicistică, prezentate de publicistul și scriitorul Miron Manega, care a parafrazat tema aleasă atât cu ajutorul propriilor versuri, cât și cu un recurs la Infernul lui Dante, reliefând frământarea și preocupările creatorului aflat față în față cu propriile provocări.

În contextul preocupării UZPR pentru continuarea și amplificarea proiectelor de dezvoltare profesională ale uniunii, au fost scoase în evidență câteva dintre preocupările și reușitele înregistrate în acest an aniversar al centenarul înființării, la 1919, a Uniunii Ziariștilor din România. Context în care actuala uniune a demarat și programul de dezbateri profesionale sub genericul Convorbiri Jurnalistice, lansat încă din luna ianuarie la manifestarea găzduită de Biblioteca Municipală din Pitești.

Președintele UZPR a confirmat dorința Uniunii de a reuni și susține valorile profesiei de jurnalist, lucru care a fost și motivația acordării unor diplome de recunoaștere a realizărilor în domeniu ale unor confrați de breaslă. Cu ocazia acestei ediții, printre cei care au primit diplome de recunoaștere a valorii creațiilor lor jurnalistice s-au aflat ziariști din radioul și televiziunea publică, cu precădere cei care au participat și contribuit efectiv la realizarea unor emisiuni și programe dedicate Centenarului Marii Uniri.

Între cei distinși cu Diploma de excelență Vasile Goldiș a UZPR s-au aflat: Cristina Loerenț, Vasile Arhire, Dana Ioniță, Ioana Mureșan, Ruxandra Țuchel, Radu Găină, Cristina Baican, Marina Afanas, Gabriela Baiardi, Irina Ifrimache (Televiziune), Luminița Voinea, Simona Șerbănescu, Ianna Ioniță, Mihaela Helmis, George Popescu, Dan Manolache, Gabriel Basarabescu, Adrian Lungu, Anca Șurian Caproș (Radio).

Laureații au prezentat în alocuțiunile lor reușitele în realizarea unor emisiuni și documentare de excepție dedicate Centenarului românesc, precum și satisfacția succesului marcat de multe provocări, dificultăți și obstacole depășite cu succes.

După dizertația actorului și regizorului Remus Cernat, serata s-a încheiat cu un amplu omagiu adus marelui contemporan al lui Mihai Eminescu, „olteanul absolut” Constantin Brâncuși, cel mai maare sculptor modern al lumii. Momentul a fost prilejuit de aniversarea artistului, ce urma să aibă loc a doua zi (19 februarie), data fiind și zi de sărbătoare națională. Claudia Motea a evocat și apariția recentă a cărții „Femeile din vița lui Brâncuși – Iubiri transfigurate în opere de artă”, de Miron Manega.

Și celelalte momente ale seratei s-au bucurat de aceeași atenție a publicului consecvent al acesteia, amplificat acum cu numeroși colegi de uniune, dornici să fie prezenți și participanți la acest program variat al manifestării.

Găzduită cu aceeași căldură de primitoarea Casă de cultură Mihai Eminescu a sectorului 2 al Capitalei, Serata Eminescu din această lună a confirmat, încă o dată, continuitatea acestei manifestări de tradiție a uniunii și interesul semnificativ cu care este așteptată de publicul său.

Valentin UBAN

Foto: Florin EȘANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *