La Iaşi, „Bazarul amintirilor” s-a mutat pe strada Lăpuşneanu

Duminică, 24 februarie 2019, la Sinagoga Merarilor din zona Tg. Cucu, Comunitatea Evreilor Iaşi (CEI) a organizat o nouă manifestare culturală în cadrul activităţii de Cult YACHAD.

Matineul cultural moderat de ing. Martha Eşanu s-a numit „BAZARUL AMINTIRILOR – STRADA LĂPUŞNEANU”.

În prezidiul adunării au luat loc cei trei invitaţi care şi-au depănat gândurile şi amintirile în faţa unui public numeros, ei fiind dr. AURICA ICHIM – managerul Muzeului Municipal şi cercetător dr. SORIN IFTIMI, autorii volumului “Strada Lăpuşneanu Iaşi – Memoria Monumentelor”, publicat în anul

2015, cât şi jurnalistul DAN TEODORESCU, autorul volumului “Născut pe Lăpuşneanu”, publicat în anul 2018.

În deschiderea manifestării, doamna Martha Eşanu a transmis şi un salut prietenesc din partea domnului ing. Abraham Ghiltman – preşedintele CEI, iar apoi a menţionat: „Plimbându-ne cu gândul pe strada Lăpuşneanu, strada nostalgiilor şi amintirilor tinereţii  noastre, îl vom evoca şi pe regretatul ION MITICAN, cunoscutul cercetător al vechilor locuri şi zidiri ieşene, autorul volumului <<Strada Lăpuşneanu de altădată>>”.
În continuare, doamna Aurica Ichim (care timp de 30 ani a lucrat şi la Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu) a menţionat şi ea momentele de dialog cultural cu regretatul ceferist ieşean Ion Mitican şi a detaliat unele aspecte istorice ale vechii Uliţe Sârbeşti, care s-a numit apoi strada Lăpuşneanu.
În alocuţiunea sa, Sorin Iftimi a făcut o trecere în revistă a clădirilor emblematice de pe strada Lăpuşneanu, care au devenit apoi monumente istorice, dar care unele au fost demolate la un moment dat, mai ales după cutremurul din 1977, fiind şi în pericol de prăbuşire.
Jurnalistul Dan Teodorescu, care a locuit mai mulţi ani în casa de pe strada Lăpuşneanu nr. 15 (fosta casă Haiman Tiktin), vecin de curte cu actorul Petru Ciubotaru, medicul Emilian Palade şi nu numai, a menţionat câteva întâmplări hazlii petrecute în anii tinerii sale, alături şi de colegii de liceu care locuiau tot pe strada Lăpuşneanu, precum Alexandru Dan Serianu, Marius Vitner, Liviu Davidescu (nepotul lui Mihail Sadoveanu) sau Constantin Stoianovici, primii doi fiind evrei. „Duminică intram la cinematograful Tineretului la ora 9 dimineaţa şi ieşean din el la ora 21 seara, după ce vedeam acelaşi film de şase ori şi după ce părinţii alergau cu băţul după mine să mă cheme acasă! Apoi intrĂm la MUzeul Unirii şi jucam table cu ghidul de la poartă şi eram foarte bucuros când câştigam câte o partidă. Ne chema preotul paroh la Biserica Banu ca să-l ajutăm la curăţenie şi după aceea ne dădea câte o felie de cozonac, pe care o mâncam foarte încet, ca să se termine într-un timp cât mai mare. Unde este acum Terasa Corso, se făcea Orăşelul Copiilor, unde exista şi o gheretă de tir sportiv, cu premii simbolice. Eu şi colegii mei ocheam bine ţintele cu puşca cu alice şi câştigam mereu cîte un biscuit, o portocală sau o păpuşică, până când omul de acolo ne-a spus că pe noi nu ne mai primeşte, că îl falimentăm. Sau ne primea, dar ne dădea o puşcă măsluită, cu care trăgeam numai alături de ţintele expuse! Tot pe strada Lăpuşneanu, în anii studenţiei, am învăţat carte la Facultatea de Construcţii din Iaşi, care avea un corp de clădire chiar în casa unde am locuit mai mulţi ani, împreună cu părinţii Elena şi Radu şi bunicii materni Ştefania şi Ilie! Şi acolo au fost unele peripeţii, mai ales în cadrul unui examen important, cu un profesor exigent şi o asistentă universitară extrem de tânără şi drăguţă”, a povestit jurnalistul Dan Teodorescu, spre amuzamentul celor prezenţi.

(REDACŢIA)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.