default-logo

„Filantropul”

La sfârşitul lunii decembrie, un ,,filantrop” din Chişinău, vrând să-şi facă cunoscută afacerea, a organizat în faţa magazinului său un adevărat spectacol.

Acesta a decis să le spună locuitorilor oraşului: ,,La mulţi ani!” într-un mod inedit. Îmbrăcat în Moş Crăciun, sau mai bine zis, în ceva asemănător, pentru că nu prea avea nimic în comun cu bătrânul nostru, şi-a deschis sacul ,,fermecat” şi a început să arunce în mulţime cu bijuterii din aur şi argint.

Bieţii oameni s-au îmbulzit, s-au împins, au căzut, s-au lovit, fiind convinşi că fericirea le cade din cer.

Şi cum să-i contrazici, dacă ,,binefăcătorul” lor le arunca ,,pomana” în dreapta şi în stânga, mai ceva ca un rege care azvârle-n poporul său cu pâine. Sau poate că acest ,,erou” s-a inspirat tocmai dintr-un astfel de film cu sluji şi împăraţi, unde mulţimea se arată întotdeauna nemulţumită când primeşte ceva.

Un lucru doar nu este de înţeles: de când a devenit o modă să aruncăm cu lucruri în oameni? Şi apoi, dacă aşa se face o reclamă, atunci ar trebui să-i îndemnăm pe toţi vânzătorii din oraş să arunce în noi cu găini, curcani, salam, carne, electrocasnice, etc., că doar şi ei au nevoie de publicitate!

Acestui ,,filantrop” însă, care nu conştientizează ce rău a făcut, ar trebui totuşi să-i amintim că binele nu se face trâmbiţând, cu presa după sine, sau aruncând în mulţime cu ,,daruri”, ca şi cum ai arunca unor găini – grăunţe. Dar, se săvârşeşte în taină, aşa încât să-L observe numai Cel de Sus, dar nu şi necuratul.

Doina Dabija / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.