◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

14 februarie – Ziua îndrăgostiților sau Sfântul Valentin

Bucurându-se de mare audienţă atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în majoritatea statelor europene, Ziua îndrăgostiţilor sau Sfântul Valentin este celebrată la 14 februarie, de îndrăgostiţi din toată lumea.

Nu se cunoaşte cum a evoluat obiceiul în timp, dar tradiţia modernă a apărut în special în Statele Unite, când americanii au început trimiterea de “valentine” scrise de mână pe la începutul anului 1700.În 1840, Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă, una din acestea aflându-se expusă la British Museum. Potrivit Greeting Card Association, de Ziua Îndrăgostiţilor se trimit în jur de un miliard de felicitări.

De la primele “valentine” scrise de mână, în prezent spectrul cadourilor sau surprizelor dăruite de cei care sărbătoresc această zi este mult mai larg, plecând de la felicitările electronice, ciocolata fină în formă de inimioare sau cupidoni şi buchete multicolore de flori, până la cadouri extravagante sau vacanţe scumpe.

Unii îndrăgostiţi aleg modul clasic de a petrece această zi, invitându-şi partenerul la un restaurant select, iar alţii, mai îndrăzneţi, aleg ceva cu totul inedit, cum ar fi un exerciţiu de călărie, o plimbare cu balonul, o excursie la schi, o vizită la sala de bowling sau la patinoar.

Există foarte multe controverse asupra realului Sfânt Valentin, de la care a pornit această sărbătoare a îndrăgostiţilor. Cel mai vechi Valentin se pare că a fost un teolog de origine egipteană, învăţăturile acestuia fiind combătute de Tertulian şi Sf. Irineu. Un al doilea Valentin a fost tot un preot, devenit episcop de Terni. El a fost martirizat în 180 d.Hr., în perioada persecuţiilor împăratului Aurelian. Moaştele sale sunt venerate şi astăzi la Biserica Sf. Valentin din Terni.

Un alt preot creştin, pe nume Valentin, a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea, care l-a întemniţat şi a murit ca martir, în închisoare. Diverse legende, apărute în evul mediu în Anglia şi Franţa, îl aduc în prim plan pe acest preot şi îi dau titulatura de “sfântul patron al îndrăgostiţilor”. Pe lângă toate acestea, alegerea lui ca “sfânt al îndrăgostiţilor” vine, probabil, din asocierea cu sărbătoarea păgână a Lupercaliei – un festival al fertilităţii, pe care romanii îl celebrau la 15 februarie.

Într-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care în timpul împăratului Claudiu al II-lea ar fi ajutat creştinii şi tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat la 14 februarie 270. Se spune că împăratul Claudiu era convins că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată datorită logodnicelor şi soţiilor, de aceea a interzis căsătoriile.

Potrivit unei alte legende, Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului închisorii, care obişnuia să-l viziteze în timpul detenţiei. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o “De la al tău Valentin”, expresie care se foloseşte şi astăzi.

Chiar dacă majoritatea statelor europene aveau în tradiţia lor un echivalent al acestei sărbători, treptat, obiceiul a fost adoptat mai întâi de ţările vestice şi, după 1990, şi de România.

Deşi aveau o sărbătoare a iubirii, cunoscută sub numele de Dragobete, o tradiţie milenară, care marchează începutul primăverii, renaşterea naturii, a dragostei şi a apropierii, românii au importat şi Ziua Îndrăgostiţilor. Divinitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) şi Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică şi este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, care sălăşluieşte mai mult prin păduri.

În Suedia, Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătoreşte din 1960, fiind numită “Ziua tuturor inimilor”.

În Marea Britanie, pe lângă flori şi ciocolată, mai circulă şi poveşti regionale, precum cea din Norfolk, unde un personaj numit Jack Valentin împărţea copiilor dulciuri şi cadouri, ciocănind şi lăsându-le la uşa din spatele casei. În Ţara Galilor, la 25 ianuarie este comemorat Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi.

Danemarca şi Norvegia sărbătoresc, la 14 februarie, Valentinsdag, în timp ce în Finlanda se sărbătoreşte, la aceeaşi dată, “Ziua Prietenului”.

În Slovenia un proverb spune ca Sfântul Valentin aduce “cheile rădăcinilor”, plantele şi florile începând să crească din această zi. Slovenii sărbătoresc, în mod tradiţional, Ziua iubirii la 12 martie, ziua Sfântului Gregor.

În Turcia, echivalentul acestei zile este “Ziua Inimilor Dragi/Dulci” şi este sărbătorită la 17 februarie, în special de tinerii din marile oraşe, precum Istanbul, Ankara sau Izmir.

Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătoreşte, în Brazilia, în mod tradiţional la 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, protectorul căsătoriilor, obiceiurile fiind aceleaşi, îndrăgostiţii oferindu-şi diverse cadouri, între care ciocolată şi flori.

Columbienii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor în cea de-a treia vineri şi sâmbătă a lunii septembrie, numind-o “Ziua iubirii şi a prieteniei”. Şi mexicanii sărbătoresc această zi, dar la o altă dată.

Ziua Îndrăgostiţilor a fost introdusă în Japonia, pentru prima oară, în 1936, care avea ca ţintă precisă străinii aflaţi în această ţară. În urma unui susţinut efort de marketing, începând cu anii ’60, această zi a devenit din ce în mai populară, fetele oferind băieţilor ciocolată neagră. O lună mai târziu, băieţii întorc favorul, oferindu-le fetelor ciocolată albă în Ziua Albă (14 martie).

Această zi este celebrată şi în Coreea de Sud, Singapore, Taiwan şi Filipine, unde poartă numele de “Ziua Inimilor”.

În China, sărbătoarea este reprezentată de Festivalul Qixi, care are ca dată cea de-a şaptea zi a celei de-a şaptea luni a calendarului, care comemorează o legendă străveche, cea a ciobanului şi a menajerei ţesătoare. Sărbătoarea îndrăgostiţilor nu poate fi celebrată la 14 februarie din simplul motiv că este mult prea aproape de marea sărbătoare a Noului An Chinezesc care cade, fie în ianuarie, fie în februarie.

Pe de altă parte, în Arabia Saudită, Iran, Malaezia şi Uzbekistan, Ziua Îndrăgostiţilor a fost interzisă de autorităţi, acestea invocând incompatibilitatea cu valorile islamice, ameninţarea răspândirii culturii occidentale şi stimularea unor comportamente imorale.

În 2008, soţia premierului Dmitri Medvedev, unul dintre opozanţii sărbătorii occidentale, a lansat o versiune rusească a zilei de Sfântul Valentin, pe care a denumit-o “Ziua familiei, a dragostei şi a fidelităţii”, pe care ruşii o celebrează la 8 iulie. 

dozadebine.ro

 (Text: Agerpres, Foto: chinadaily.com.cn,lonews.ro, earthpm.com, howtohaveanawesometime.blogspot.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *