default-logo

Jurnaliştii maramureşeni faţă în faţă cu conducerea UZPR / “Să nu ne pierdem conştiinţa naţională”

“Convorbiri jurnalistice” interne au fost purtate miercuri seara, 12 februarie între conducerea centrală a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) cu membrii filialei maramureşene a organizaţiei de jurnalişti. Prezent în Baia Mare, preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a declarat că scopul uniunii este acela de a reda în faţa publicului, încrederea în breasla jurnalistică. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al UZPR, Miron Manega, a atras atenţia ziariştilor să aibă curaj, să îşi asume anumite riscuri pentru a spune adevărul.
“Să îmbunătăţim încrederea publicului în jurnalişti”
Liderii centrali ai UZPR şi-au început vizita cu o deplasare în Ucraina. Împreună cu preşedintele UZPR Maramureş, Adrian Marchis, conducerea centrală s-a întâlnit jurnaliştii din Transcarpatia. “Ne-am întors din Ucraina unde am avut o întâlnire cu jurnaliştii de limba română din Transcapartia. A fost o întâlnire reuşită. E bine din când în când să ne mai întâlnim. Sunt lucruri importante, interesante în breasla noastră”, a punctat preşedintele UZPR Maramureş, Adrian Marchiş. A urmat întâlnirea din Baia Mare cu membrii UZPR Maramureş.
În cadrul dialogului, liderul central, Doru Dinu Glăvan a accentuat care e rolul UZPR. “Principalul motiv pentru care trebuie să fie căutată uniunea nu trebuie să fie pensia suplimentară, ci ar fi important ca membri uniunii să realizeze diverse proiecte la instituţii publice, diferite instituţii multinaţionale”, a spus Doru Dinu Glăvan. El a mai venit cu ideea organizării unor Convorbiri jurnalistice, după modelul Convorbirilor literare ale lui Titu Maiorescu. Aceste discuţii ar putea fi iniţiate chiar în faţa studenţilor de la specializările jurnalism, comunicare şi relaţii publice.
“Aceste convorbiri vrem să le aducem în faţa publicului larg. Să îmbunătăţim încrederea publicului către breasla noastră. Aş vrea să organizaţi şi aici aceste Convorbiri jurnalistice”, a mai punctat preşedintele UZPR.


“Să redresăm moral profesia de jurnalist”
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al UZPR, Miron Manega, a adăugat că trebuie redată demnitatea profesiei de jurnalist. “UZPR nu e un ONG de buzunar, cuminte care să organizeze, să bifeze serbări şcolare şi să primească bani de la Guvern. Este partea activă a ceea ce numim convenţional societatea civilă, mai ales în aceste zile când se simte nevoia unor voci din afara structurii puterii pentru că vedeţi ce se întâmplă cu noi, ce se întâmplă în jurul nostru. Punctual, ce ne propunem: să încercăm să facem ceva pentru ridicarea din ţărână şi să redresăm din punct de vedere moral profesia din care facem parte. Să încercăm să îi redăm standardul de demnitate pe care l-au dat marii jurnalişti ai României începând cu Mihai Eminescu. Am asistat la eliminarea din denumirea Ministerului Culturii a sintagmei de identităţii naţionale. Noi suntem acum într-o stare de război în care identitatea este exmatriculată din prezent, din viitor, fiind în mod artificial opusă noţiunii de globalism”, a afirmat Miron Manega.
Jurnalistul şi scriitorul Miron Manega i-a mai sfătuit pe ziarişti: “nu vă fie frică, să aveţi curaj. E nevoie chiar cu anumite riscuri să spunem adevărul. Nu avem timp de serbări şcolare şi de prea multă distracţie. Dacă ne place viaţa trebuie să o apărăm. Să nu ne pierdem conştiinţa naţională”.
În cadrul întâlnirii, UZPR Maramureş a primit placheta centenară 100 de ani şi medalia de aur a Centenarului, 100 de ani de UZPR. De asemenea, mai mulţi ziarişti au primit în dar în semn de recunoştinţă, diploma “Credinţă şi loialitate”. Cei premiaţi sunt: Iulia Mureşan, Vasile Iluţ, Nicolae Goja, Viorica Pârja, Alec Portase, Radu Ştefan Piciu, Emil Constantin Danciu, Andrei Fărcaş, Victor Mihalca, Gheorghe Susa şi Adrian Marchiş.
UZPR numără la nivel naţional peste 3.500 de membri, în timp ce filiala maramureşeană are peste 20 de membri. Nu cantitatea e importantă, ci calitatea, spune conducerea centrală a uniunii care şi-a exprimat dorinţa ca organizaţia să fie deschisă tinerilor ziarişti.

Camelia TOCACI / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.