default-logo

Lansarea volumelor „Nuferi de lumină” și „Taina dintre dealuri”, la Muzeul Național al Literaturii Române

Vineri, 11 martie 2022, ora 15.00, la Muzeul Național al Literaturii Române au fost lansate volumele „Nuferi de lumină”, de Ada Nemescu și „Taina dintre dealuri”, de Cleopatra Luca, ambele apărute la Editura Astralis.
Primul, cuprinzând poezii, marchează debutul în volum individual al Adei Nemescu (pseudonim literar al Elenei Alecu). Activitatea literară a autoarei a început postând poezii și proză pe site-urile literare. Apoi, a publicat în reviste, atât tipărite, cât și online. Este colaborator permanent din anul 2019 al Revistei Astralis. Autoarea a debutat editorial în antologia Autograf pentru m(â)ine, apoi creațiile sale au fost prezente în numeroase volume colective, de poezii și proză scurtă. Ilustrații proprii – grafică și pictură – au apărut în mai multe publicații.
llustrația de pe coperta 1 a volumului NUFERI DE LUMINĂ și grafica interioară sunt realizate de Ada Nemescu.
În cadrul evenimentului și-au exprimt opiniile despre acest volum distinși invitați: Evelyne Maria Croitoru, Cleopatra Luca, Luminița Zaharia, Geo Călugăru, Lucian Gruia, care au întărit în discursurile lor afirmațiile Luminiței Zaharia (membru UZPR) din textul apărut pe coperta a patra: „Un debut îndelung așteptat: volumul de versuri Nuferi de lumină, semnat Ada Nemescu. În mediile culturale, inclusiv cele online, prolifica poetă este binecunoscută și apreciată. Sunt convinsă că, la apariția acestei cărți, toți vor exclama: Cum, Ada nu are volume publicate?!, într-atât a depășit-o, dacă putem spune așa, propria notorietate. Ea însăși ființă de lumină, sinceră, generoasă, cu zâmbetul mereu pe buze, Ada adună în jurul ei prieteni pe viață – și totodată cititori devotați. Voce distinctă în peisajul poetic actual, stil de neconfundat, Ada Nemescu este un fotograf-magician al lumii înconjurătoare, pe care ne-o dezvăluie în continuă mișcare, ca într-un caleidoscop al copilăriei, lăsându-ne perplecși, dulce-amețiți, ca după un vin bun. Farmecul poeziei sale vine din sinceritate și preaplin sufletesc. Poemele, când în rime grațios curgătoare, când în vers alb, construiesc o lume mereu verde, un habitat al candorii și al iubirii absolute, ca un cuib cald de miracole – parcă ar spune: ce frumoasă e lumea, ce frumoasă e viața, oamenii, sentimentele dintre ei!…”.
Cleopatra Luca, membră a UZPR, profesoară de limba și literatura română, cunoscută scriitoare, a debutat în volum individual în anul 2011, cu volum de poezie Odihnă târzie, au urmat alte cărți, cuprinzând poezii, proză scurtă, cronici literare, romane. Pe parcursul timpului, a publicat în numeroase antologii și a desfășurat o amplă activitate jurnalistică. În prezent, face parte din colectivul de redacție al revistelor „Astralis” și „Independența Română – Independența prin cultură” .
Ilustrația de pe coperta 1 a volumului „Taina dintre dealuri”este realizată de regretata artistă plastică și scriitoare Mihaela Radian, iar textul de pe coperta 4 aparține editorului Camelia Pantazi Tudor – „În cele douăzeci de texte ale volumului Taina dintre dealuri, cu dimensiuni variate și tematică diversificată, scriitoarea Cleopatra Luca atrage cititorul în mrejele narațiunii, desfășurată în diferite intervale de timp. Curiozitatea acestuia se amplifică în ultimul text care respectă toate caracteristicile unei nuvele, având destule exemple atât în literatura română, cât și în cea universală. Captivat și dornic să dezlege taina dintre dealuri, lectorul empatizează cu personajele și savurează fiecare pagină la fel ca și în cazul cărților anterioare ale Cleopatrei Luca, talentata scriitoare care, indiferent de genul literar abordat, surprinde de cele mai multe ori prin noutate și prin respectarea perenității speciilor literare”.
Despre volumul de povestiri TAINA DINTRE DEALURI, au fost invitați să vorbească: Doina Bârcă, Geo Călugăru, Antonio Marinescu, Gheorghe Țiclete, Eugenia Duță.
Recitarea unor poezii din volumul NUFERI DE LUMINĂ și lectura unor fragmente din TAINA DINTRE DEALURI au fost asigurate de Magda Băcescu.
La evenimentul organizat de Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Astralis a fost prezentă o numeroasă audiență, cu distinși invitați, scriitori, jurnaliști, mulți membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Camelia Pantazi Tudor / UZPR

https://cafeneauainterviurilor.wordpress.com/2017/12/20/o-nastere-un-crez-un-botez-convorbiri-literar-artistice/

.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*