default-logo

Am urmărit prima ”Serata Eminescu -jurnalistul” ON-LINE…

Faină treabă internetu` ăsta! Stai acăsică-n fotoliu, relaxat, mănânci floricele, bei o limonadă (dacă le ai, evident, pe penuria asta!!), nu ai botniță la gură, nu mai bați drumul, metroul sau tramvaiele s-ajungi la UZPR sau la ICR sau mai știu eu unde ar putea avea loc un eveniment cultural-jurnalistic, riscând ca în drum să dai nas în nas cu-alde Garcea-cașchetă să te-ntrebe de țidulă, dacă ai completat nuș-care punct (era să zic vital!!) de pe tărășenia aia, numită Declarație pe proprie răspundere (funcție de destinația ta și traseul utilizat!), să-ți mai tragă și-o amendă că n-ai bifat corespunzător (cu inteligența lor rarisimă; 2000,00 sunt o avere pe timpurile astea mai negre -pentru unii!!- chiar decât Moartea însăși), dacă ești norocos  și încă ți-ai permis să plătești cele două facturi prioritatea priorităților, însăși esența existenței tale, Netul și Enelul, și dacă ai și apă la robinet și-o poți pune și de-o cafea, ești deja Boier Bibescu, fiindcă poți fi în contact cu lumea, poți afla care ți-e destinul pe săptămână/lună/an, de la astrologii care s-au restartat/updatat instant, însă, dacă ești om de cultură, ești deja fericit, fiindcă poți participa la viața culturală, poți fi prezent, on line, la o lansare de carte, la o videoconferință, și, iată, chiar la…Serata Eminescu-Jurnalistul”!  Bun așa! De-ar trăi bunică-mea să vadă și ea minunea secolului XXI!!…

Am urmărit, așadar, de-acasă, din fotoliu, ”Serata Eminescu -Jurnalistul”, azi 13 april 2020. Nu e rău deloc că unii pot desfășura activitățile on. Salutară inițiativa celor de la UZPR.

Am ascultat-o și văzut-o, on, pe tânăra moldoveancă (n-am înțeles exact dacă e cumva lucrătoare în secretariat, adică secretară, sau referent, dar mă voi lămuri la vremea potrivită, oricum nu importă, dar e bine să fii informat..bine) recitând din propriile poezii, cât și relatându-ne câte ceva din transferul ei de experiențe petrecute între cele două patrii-mame. Ce bine e să fie omul norocos! Alții n-au niciuna și ea are două!! Bravo tinerețe!

Am prins un pic de Arghezi, am urmărit cele două transmisii on ale celor doi soți Gumann, Daniela și Constantin, din Salzburg (Austria). M-am bucurat să-i revăd. Îi știam, că-i filmasem, pare-mi-se, în 2018, dacă nu greșesc, la Libraria ”M.Eminescu”, în București, unde doamna Daniela își lansase aceeași carte, ”Crăciunul care mi-a schimbat viața”, o carte, scrisă în limba română (aceea din 2018), ff probabil, autobiografică, ff interesantă, povestea unei tinere românce, care deși are facultate terminată ajunge la Roma (sper ca n-am inteles greșit), îngrijitoare (”o femeie care-și rumegă în sine amarul, păstrându-și demnitatea”; ”Romanul e transferul unei realități…”).

Nu mai țin minte exact ce și cum din filmarea aceea din 2018 și n-am timp acum să caut în arhiva foto/video, dar promit să revin chiar cu un filmuleț de-atunci.

Interesantă pledoaria dlui Constantin Gumann referitoare la juxtapunerea întuneric/lumină, în ”Cartea întunericului”, citându-l pe filosof ”Lumina nu vine din lumină, vine din întuneric” (Eliade).

Aflăm și noutăți ale Editurii UZP, prioritare fiind cele două volume a câte 500 de pagini ale jurnalistului cu ștate bătătorite Dl Neagu Udroiu.

Ce-am remarcat, dl președinte, D D Glăvan  nu s-a fâstâcit cu onu nicicum. Uite domle că merge! E mai greu prima dată, că pe urmă o dibuim noi și ne-așezăm pe curpen! Uite că e bun și C19 ăsta la ceva!!…, dar..ducă-se!!!

N-am văzut chiar tot, fiindcă am ratat începutul. Dar a fost super-ok! Doar că, on-line-ul are și el ceva care mă nemulțumește, cel puțin aici sau..deocamdată!!, nu poți comenta, domle, după…și asta nu e bine pentru cârcoteri ca mine…

Una peste alta domnul Ovidiu Zanfir a avut ceva de lucru cu transmisia asta ON, dar a meritat!! Pe M Manega nu l-am prins deloc, deci nu-i văzui ochii, asa ca…n-am certitudini pentru a comenta…

Felicitări tuturor!

A fost ok, dar tot mă rog Domnului să ne scoată de  sub penitență și să ieșim afară din țarcuri, fiindcă mie, deși sunt prietenă ff bună cu solitudinea, când nu scriu, cum nu-s vremi de gătit (gastronomit), și cred că-s mulți în pielea mea, și, evident, nu vrei să-ți faci sânge rău când îți vine pe sub ușă vreun miros de fripturi sau de oltenești (bată-i vina!!) de pe la vecini, vreau totuși să ies, să mai schimb o opinie, să mai stai la o bârfă de conjunctură cu careva, să mai afli cine-a intrat și cine-a mai ieșit pe ici-pe colo, una-alta, chestii-socoteli.

Bucurie de la Dumnezeu că din altă parte de unde!!

Antoneta Rădoi

cafeneauainterviurilor.info

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. Valentin Uban Reply

    O frumoasa si reusita editie on/line a Seratei Eminescu, pe care o putem urmari si acum, in reluare, ca sa folosesc un termen vechi, pe pagina web a UZPR. Felicitari organizatorilor si realizatorilor pentru aceasta realizare.

Lasă un răspuns

*