default-logo

Revista Astra Reghineană – cultură prin excelență

         De curând a apărut revista Astra Reghineană, numărul 1 pe anul 2020, publicaţie social-culturală şi de informaţii, coordonată de prof.dr. Florin Bengean, publicaţie editată de Biblioteca Municipală ,,Petru Maior” Reghin și Despărţământul Reghin al ASTREI şi tipărită cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Reghin. 

         Cele două instituții care editează această revistă au reprezentat dintotdeauna și continuă și pe mai departe să reprezinte un factor coagulant extrem de important în ceea ce privește viața culturală a Reghinului și a împrejurimilor sale. Biblioteca Municipală ,,Petru Maior” Reghin, care aniversează anul acesta 70 de ani de la momentul întemeierii sale, reprezintă o instituție fundamentală pentru cultura acestor locuri atât de frumoase și cu oameni atât de minunați și însetați după elemente culturale autentice. Despărţământul Reghin al Astrei are o existență pe aceste meleaguri încă din secolul al XIX – lea, fiind înfiinţat la 3/14 Aprilie 1874, în urma dorinţei Comitetului Central al Asociaţiunii, ca satele din marginea câmpiei ardelene din partea de răsărit să intre în sfera de activitate a Astrei Reghin. În aceste instituții au activat de-a lungul timpului o serie de oameni dedicați cu totul muncii în slujba culturii autentice. De asemenea, la conducerea acestora au ajuns numai figuri reprezentative, oameni activi şi cu mult prestigiu public, oameni harnici, care au adus nenumărate sacrificii pe altarul activităţii culturale. Cuvintele sunt prea sărace pentru a evidenţia măreţia şi importanţa faptelor săvârşite de oamenii de cultură din această parte de țară de-a lungul timpului. Istoria se scrie cu fapte măreţe şi cu oameni deosebiţi, reghinenii dovedind, încă o dată, că sunt iubitori de frumos, iubitori de cultură, de ţară şi de credinţă strămoşească.

         Și în prezent viața culturală a Reghinului și a împrejurimilor este una extrem de intensă, bazată pe profesionalism, seriozitate, rigurozitate și devotament pentru autentic și valoare. Revista Astra Reghineană nr.1/2020 vine să confirme pe deplin acest lucru. În paginile acestui număr al revistei se regăsesc materiale scrise de: Maria Precup, Nicolae Băciuț, Valentin Marica, Liviu Boar, Ioan Jude, Valentin Vârva, Florin Bengean, Ioan Torpan, Carmen Lihăt, Mircea Dorin Istrate, Doina Focșa, Gheorghe Dărăban, Andrea Alexandra Diacon, Ioan Baciu, Menyei Ildiko, R. Mihai Matei, Cosmin Maftei, Dorin Cremene, Vasile Luca, Daniela Clinceag, Ilie Frandăș, Alexandra Măchițescu, Simona Rocxana Anca, Grama Imola, Mona Bucin, Mihaela Roșca, Ioan-Emanuel Mera.  

         Sunt cuprinse în paginile acestei reviste o serie de studii de înaltă ţinută, dedicate unor figuri emblematice ale culturii acestei zone din trecut sau din prezent. Sunt cuprinse şi cronici referitoare la unele activități culturale care au loc în special la Reghin și care vor da mărturie peste timp despre calitatea oamenilor acestor vremuri. Sunt cuprinse totodată și studii, articole, eseuri referitoare la istoria, cultura, tradiţia, spiritualitatea acestor meleaguri binecuvântate, sunt publicate şi poezii extrem de valoroase.

        Cultura reghineană are menirea principală de a menţine în această parte de ţară conştiinţa naţională mereu trează, vie şi veghetoare şi de a păstra nealterată identitatea noastră românească. Viaţa oamenilor de cultură de pe aceste meleaguri este închinată ţării şi credinţei strămoşeşti, care permanent îi poartă pe calea adevărului şi a dreptăţii. În sufletele şi în inimile lor, se împreunează puterea de jertfă, sacrificiul cu dragostea de cultura autentică, de credinţa strămoşească, de ţară şi de neam. Viaţa lor e un imn al iubirii de neam. Ei reprezintă simboluri ale naţiunii române, exemple a căror fapte vor străluci în zările de viitor ale sfântului nostru neam românesc. Pentru vrednicia faptelor lor, se cuvine să le aducem cinstea, lauda şi toată preţuirea noastră, a celor ce simţim româneşte. 

         Îi felicit pe toţi oamenii de cultură de pretutindeni, pe oamenii de cultură ai locurilor noastre, pe colaboratorii noștri cărora le mulțumesc din adâncul sufletului pentru esențiala lor contribuție adusă la realizarea acestui nou număr al revistei Astra Reghineană și le doresc tuturor mult succes în activitatea viitoare, şi totodată îi asigur de cele mai nobile sentimente de respect, preţuire şi admiraţie pentru întreaga activitate a domniilor lor, desfăşurată de-a lungul timpului. Sperăm ca această revistă să aibă o viață nesfîrșită. Mult succes tuturor pe tărâmul minunat al culturii!

 

                                                                         FLORIN BENGEAN / UZPR

                                                               

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.