◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Zeci de ONG-uri cer UE să elimine finanțarea proiectelor cu combustibili fosili în Balcanii de vest

Comisia Europeană ar trebui să înceteze să sprijine și să finanțeze proiecte de gaze fosile în Balcanii de Vest și să se concentreze în schimb pe energia durabilă, cere un grup de organizații ale societății civile din regiune.
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, provocând creșterea prețurilor la gaze, Europa se luptă să se îndepărteze de gazul rusesc. Soluția pentru Balcani nu sunt mai multe proiecte de gaze sau surse alternative de gaze, precum soluțiile din Azerbaidjan, punctează grupurile citate de EURACTIV.
Țările din Balcanii de Vest, precum Kosovo, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina se bazează în mare măsură pe combustibilii fosili, în special pe cărbune. Deși generează aproape 100% hidroenergie, Albania exportă o mare parte din ea și este apoi forțată să cumpere combustibili fosili din țările vecine, la un preț mai mare. Având obiective de a-și decarboniza economiile, de a reduce emisiile și de a fi independente din punct de vedere energetic, țările regionale au apelat la UE pentru sprijin. Dar, în loc să finanțeze energia solară, eoliană, eficiența energetică și alte forme de energie durabilă, blocul va turna miliarde în combustibili fosili, în special gaz.
Coaliția de organizații, în număr de 36, a adresat o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care a cerut încetarea dependenței de gaze. „Solicităm Comisiei Europene să se abțină de la promovarea unei noi infrastructuri de gaze în Balcanii de Vest, fie în declarații publice, fie în investițiile sale, precum cele din cadrul Planului Economic și de Investiții. În schimb, solicităm Comisiei să își dubleze eforturile pentru a încuraja investițiile cu adevărat transformatoare, care primesc o atenție insuficientă în Balcanii de Vest. Alternativa la gazul rusesc pentru majoritatea Balcanilor de Vest nu este gazul azer, nici GNL sau orice alt gaz; este o economie eficientă din punct de vedere energetic, bazată pe forme durabile de energie regenerabilă”, arată documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *