◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

DANȚUL DE LA CONACUL DIN BOTIZ

hdr

Asociația socio-culturală ȚARA OAȘULUI în colaborare cu TĂMAȘ HOTCA și GRIGOR AURELIAN CĂLIN au organizat DANȚUL DE LA CONAC, care a avut loc duminică, 12 mai, în Botiz. La acest eveniment tradițional au participat membri ai Asociației, Vasile Ciocan – în calitate de președinte, Vasile Lucuț prim-vicepreședinte, Ștefan Berinde – vicepreședinte, formația Asociației, ceterașii din Cămârzana și Bixad, grupul folcloric FLORILE TĂRNII, coordonat de Conioși Mariana,  invitați speciali precum și bucovinenii Dan și Liliana Agheorghicesei – colaboratori apropiați ai Asociației, dar și ai d-lui Vasile Lucuț.

  Tradiție și rugăciune

            Conform tradiției, oșenii îmbrăcați în straie oșenești și invitații lor s-au întâlnit în fața bisericii ortodoxe din Botiz, în jurul orei 10.30, după care au intrat în incinta acesteia pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Nicio acțiune tradițională a oșenilor nu a început vreodată fără rugăciuni. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți format din: Bura Vasile – preot paroh, Tătăran Petru, Donca Aurel, Ursulețu Ioan din localitatea Teremia Mare, județul Timiș, și diaconul Vraja Alin de la Liceul ortodox  NICOLAE STEINHARDT din Satu Mare. După predica rostită de preotul Ursulețu Ioan, preotul paroh Bura Vasile a adresat cuvinte de felicitare Asociației ȚĂRII OAȘULUI pentru meritul incontestabil de a readuce în actualitate, de a reînvia tradițiile specifice Țării Oașului. Preotul paroh Bura Vasile a spus cu emoție în glas: „ Țara Oașului este un adevărat colț de rai, unde trăiesc oameni vrednici și credincioși. Sunt oameni, care au dovedit că sunt buni muncitori, gospodari și învățați, cu carte, chiar dacă sunt împrăștiați în toată lumea. Să fii îmbrăcat în haine oșenești înseamnă să fii cu adevărat român! Oriunde veți pleca în lume, să nu uitați că sunteți oșeni! Asociația ȚARA OAȘULUI are și meritul reînvierii satului oșensc. Conducerea Asociației a sprijinit financiar  lucrările de pictură din incinta bisericii, motiv pentru care îi adresăm cele mai alese mulțumiri creștinești. Dumnezeu să vă ție năravul și să mai veniți pe la noi!”.

            După ieșirea din biserică, toți cei prezenți s-au prins în celebra roată oșenească, cu țâpuriturile aferente, care au fost acompaniate de formația Asociației ȚARA OAȘULUI reunită cu ceterașii și zongorașii din Cămârzana și Bixad. Între două danțuri, reprezentanți ai Marii Familii UNICARM au dăruit tuturor celor prezenți câte un pahar de țuică, o bucată de cârnaț tradițional  și câte o felie de pâine de casă. Atmosfera a fost absolut frățească, iar după roata oșenească, reprezentanții Asociației împreună cu invitații lor s-au deplasat spre conacul din centrul Botizului, cu multă muzică și voie bună. Botezanii au asistat la o adevărată paradă a portului tradițional oșenesc pigmentată cu nemuritoarele țâpurituri autentice, specifice Țării Oașului.

„Danțul de la Conac”

            După ce au ajuns la Conac, membrii Asociației împreună și invitații

hdr

s-au prins din nou într-o mare roată oșenească, iar apoi în danțul colacului, spre bucuria și admirația invitaților prezenți la acest praznic oșenesc tradițional de la Botiz. Cei doi bucovineni, Dan și Liliana Agheorghicesei au rămas încântați de danțurile și țâpuriturile oșenești. Cu multă admirație  au menționat faptul că și în Bucovina se respectă tradițiile și că se pune un accent deosebit pe reînvierea acestora, dar și a obiceiului de a purta straie populare bucovinene. Vasile Ciocan – președintele Asociației, Vasile Lucuț – prim-vicepreședinte, Ștefan Berinde – vicepreședinte, cât și cei doi „tizeși” (organizatori) Tămaș Hotca și Grigor Aurelian Călin au vorbit cu mare bucurie despre acest “danț de la conac”, dar mai cu seamă au accentuat faptul că în continuare Asociația ȚARA OAȘULUI se va implica mai intens în vederea continuării reînvierii tradițiilor oșenești și participarea acesteia la viitoarele praznice organizate în județele Satu Mare,  Maramureș, dar și în Bucovina.

            Momente artistice emoționante

hdr

           Momente muzicale emoționante au oferit participanților și tinerii artiști ai Grupului folcloric FLORILE TĂRNII, coordonat de Conioși Mariana, care au interpretat, sub ciuperca Conacului, câteva țâpurituri autentice, dar și o serie de danțuri oșenești, acompaniate de formația Grupului. Emoționante au fost și momentele artistice în care formația Asociației ȚARA OAȘULUI împreună cu conducerea acesteia și gazdele, le-au cântat oaspeților din Bucovina, celebrul imn al românilor bucovineni: ”Cântă cucu-n Bucovina”.

După alte danțuri oșenești susținute sub Ciuperca Conacului, toți cei prezenți au intrat în incinta restaurantului unde au gustat din produsele tradiționale oșenești: pâine de casă scobită și umplută cu brânză de oaie de burduf, cârnați tradiționali, excepțional de gustoși, tobă de casă, caș, urdă, șunculiță, ciorbă de miel, friptură de porc tradițională, pălincă și vin roșu și alb, din plin, toate presărate cu multă, multă veselie, muzică, danțuri și zâmbete prietenești, pline de ospitalitate.“Danțul de la Ciuperca” din Botiz s-a desfășurat până târziu în orele înserării, iar cele mai “grele” clipe au fost cele marcate de “dramaticele” despărțiri de prietenii și de organizatorii acestui praznic tradițional oșenesc.

            Mai multe informații și imagini veți putea afla, stimați telespectatori, din emisiunea INCURSIUNE ÎN COTIDIAN, din seara zilei de vineri, 17 mai, ora 20.45, și din emisiunea VIAȚA LA ȚARĂ , de duminică, 19 mai, de la ora 13.00, difuzate la NORD VEST TV Satu Mare.

DUMITRU ȚIMERMAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *