◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Vergatti Radu notă de lector Albumul macedo-român 1880, reeditat 2019

Albumul Macedo-Român , sub direcțiunea lui V. A. Urechia

Bucureșci: Socecu Sander & Teclu, 1880, Ediția a II-a, Ediție anastatică îngrijită de prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu, Ed. Muzeul Literaturii Române, București, 2019

Anul acesta, 2019, se împlinesc 140 de ani de la crearea Societății de Cultură Macedo-Române.

În mod firesc, totalitatea membrilor ei, alături de care au fost numeroși români și oameni de bine, sub conducerea actorului Ion Caramitru, aromân de neam, președinte actual al Societății, au organizat ample și complexe acțiuni de sărbătorire în cadrul Săptămânii Macedo-Române (3-10 mai 2019). Festivitățile au avut loc în București, Oradea și Constanța.

Una dintre cele mai frumoase flori apărute în acea săptămână a fost reeditarea, în formă anastatică, a Albumului Macedo-Român din 1880, publicat de academicianul Vasile Alexandrescu-Urechia, intrat în conștiința publică sub numele de V. A. Urechia, ajutat de mitropolitul Calinic Miclescu.

Volumul Albumul Macedo-Român din 1880 se bucură astăzi de o a doua ediție, anastatică, îngrijită de doamna prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu, autoare în egală măsură a postfeței, cu o prefață de conf. univ. dr. Ioan Cristescu – directorul Editurii Muzeului Literaturii Române, având și un indice analitic de prof.univ.dr. Adina Berciu, dr. Marian Crăciun și dr. Emil Țârcomnicu.

Din parcurgerea atentă a textului, cititorul de astăzi remarcă lesne că, la sfârșitul secolului al XIX-lea, imediat după dobândirea independenței de stat a României, despre românii din sudul Dunării, numiți generic macedo-români, se știa mai mult ca în zilele noastre. Lucrarea reprezintă o remarcabilă sinteză a scrierilor a nu mai puțin de 173 personalități care au răspuns cu repeziciune apelurilor lui V. A. Urechia. Este un studiu extrem de serios, publicat într-o formă accesibilă publicului larg de oameni de cultură dar și specialiștilor. Forma grafică impecabilă, impusă de V. A. Urechia, respectată întru-totul de doamna prof. Adina Berciu-Drăghicescu, atrage și prin însoțirea textului de un mare număr de ilustrații, datorate unor artiști de seamă de la finele secolului al XIX-lea. Pot să amintesc aici pe Theodor Aman, C. D. Stahi, Carol Popp de Szathmary, Sava Henția, Mirea Demetrescu etc. ca personalități cu nume răsunătoare între oamenii de cultură care au colaborat la publicarea Albumului. În final, textul a fost însoțit de șase compoziții muzicale, partituri remarcabile, pentru glorificarea vieții și muncii macedo-românilor. Este de reținut melodia plină de har a lui Eduard Caudella, Le chant de la race latine.

Pentru oricine care citește cu atenție Albumul se reține ușor că macedo-românii au rezistat datorită a trei elemente pe care s-au luptat, la modul propriu, să le păstreze: limba română, școala românească și Biserica de confesiune ortodoxă – cu slujbă și cu tipic românesc.

Republicarea și difuzarea Albumului astăzi, în rândurile oamenilor de cultură și, în special, a tineretului din România, este un act care, ca și altă dată, contribuie din plin la păstrarea și dezvoltarea românismului. Pentru aceasta, trebuie să o felicităm, o dată în plus, pe doamna profesoară Adina Berciu-Drăghicescu.

Radu Ștefan Vergatti

Societatea de Cultură Macedo-Română a luat ființă la 23 septembrie/5 octombrie 1879, în București, avându-l ca președinte onorific pe mitropolitul Calinic Miclescu și secretar general pe V. A. Urechia, inițiatorul Societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *