default-logo

Serata ”Eminescu, jurnalistul” (10 iunie 2019)

    Luni, 10 iunie 2019, începând cu ora 17, la etajul întâi al sediului Companiilor Librăriilor din București, denumit simbolic ”Luceafărul”, s-a desfășurat o nouă ediție a Seratelor ”Eminescu, jurnalistul”. Astfel, programul evenimentului a fost complex și a debutat cu momentul ”De la Eminescu cetire…” – rostit de nimeni altul decât domnul Miron Manega, moderator fiind președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, domnul Doru Dinu Glăvan. Atmosfera a fost cu atât mai emoționantă cu cât publicul a putut admira expoziția ”Ofrandă fotografică” aparținând autoarei Ioana Bogdan.

Următoarea etapă a serii a schimbat puțin registrul, pentru că publicul numeros a asistat la Premierea Câștigătorilor Concursului de Eseuri pentru elevi – ”100 de ani de jurnalism. Trecut, prezent și viitor” – nivel gimnazial și liceal, organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Elevii care au obținut mențiuni și premii au fost invitați pe scenă să ia cuvântul, dobândind, pe lângă diplomă și reviste de bandă desenată, o legitimație de mic sau tânăr jurnalist, personalizată. Printre câștigători s-au numărat elevi ai Școlii Gimnaziale ”Iancului”, ai Liceului Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza”, ai Colegiului Național ”Victor Babeș” și ai Colegiului Național ”Octav Onicescu”. Deși emoționați, elevii Liceului Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București, care au obținut premiul întâi – Iulia Milu, respectiv Mențiune – Alexandru Cazacu, au declarat: „În primul rând, vrem să vă mulțumim pentru recunoașterea meritelor. Acest concurs a fost o experiență unică și de neuitat. Dorim, de asemenea, să le mulțumim colegilor și amicilor pentru că ne-au susținut, familiei care a stat alături de noi și doamnei profesoare Florina-Irina Dima care ne-a prezentat acest concurs și ne-a ajutat enorm, încurajându-ne.”.

Ultima parte a serii a cuprins două momente artistice: un recital susținut de artistul Sergiu Cioiu, acompaniat la chitară de Vlad Crețu; iar al doilea – sceneta ”Hanibal”, scrisă de Petru Demetru Popescu și interpretată de actorii Viorel Speteanu și Ion Lorinczi, de la Teatrul ”Nostrum”. În privința primului moment, ar trebui adăugat faptul că Sergiu Cioiu este renumit pentru abordarea originală a muzicii, prin îmbinarea mai multor genuri precum jazz, swing, folk și chanson, fiind totodată compozitor. Deși nu a trăit constant în România, vorbește perfect limba română, recită dumnezeiește versurile eminesciene și a fermecat publicul bucureștean cu ”Floare albastră”, dar și cu interpretarea unică a diferite piese folk și nu numai.

Discursul de încheiere al președintelui UZPR a încheiat o seară reușită, elevii și părinții acestora rămânând să facă fotografii cu invitații, juriul și premianții pentru a avea amintiri de neuitat.

Florina-Irina Dima

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.