default-logo

11 iunie 2022, Ziua revistei de cultură „Curtea de la Argeș”.  Drumul  spre lumină, spre origini, spre matricea românească

– Înalt Preasfinția Voastră, dragi colaboratori și prieteni ai revistei „Curtea de la Argeș”, stimați invitați!

Mă bucur să revin la Curtea de Argeș, capitala spirituală a României, de data aceasta cu o delegație consistentă din Moldova de Răsărit – misiune încredințată de academicianul Gheorghe Păun, pe care solicit permisiunea Domniilor Voastre să o prezint: Eugenia Tofan, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, șefa Centrului media al Academiei de Știință din Chișinău; Nicolae Jelescu, excepţionatul actor de la teatrul Poetic „Alexei Mateevici”, din Chișinău; cantautorul și compozitorul Viorel Burlacu, profesor la Academia de Arte din Chișinău ; compozitorul Eugen Doga, Om al Mileniului, românul născut în stânga Nistrului, distins cu cele mai importante ordine și medalii naționale și internaționale, a cărui muzică a răsunat la Jocurile Olimpice de la Moscova și Soci, cât și în mai multe metropole ale lumii, cucerind inimile a milioane de ascultători, dar visul sacru al căruia era să susțină un concert la Ateneul Român. Acest vis i-a fost împlinit abia în anul 2008, după care au urmat concerte de autor în multe orașe din România, care i-au acordat și titlul de Cetățean de onoare. Două dintre lucrările maestrului Eugen Doga „Gramofon” și „Fiara mea blândă și tandră” au fost incluse, alături de muzica marilor compozitori ai lumii, Johan Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, în topul celor mai bune melodii din toate timpurile.

Ne simțim binecuvântați să participăm la aceste manifestare de spirit românesc și exprimăm toată recunoştinţa domnului academician Gheorghe Păun pentru semănatul ce-și așteaptă rodul în cuget și simțiri : Podul de reviste, Ziua revistei „Curtea de la Argeș” , Festivalul Cărții și alte activități ale domniei sale.

Prezența noastră în capitala spirituală a României este sub însemnul turneului „Eugen Doga – Mergând după soare”, adică spre lumină, spre matricea românească, urmare a lansării la Bookfest, București a două albume din acest ciclu, intitulate „Dimensiunea unui dar providențial”, autor Eugeniei Tofan, și „Contemporani cu Eternitatea”, care include omagiile, evocările, amintirile unor personalități notorii, oameni politici, uneori chiar adversari politici, toți însă profund marcați de puterea miraculoasă a muzicii maestrului, volume pe care le-am îngrijit sub egida Editurii UZPR și le vom prezenta în cadrul Festivalului cărții .

O altă lansare a acestor volume urmează la Viena, în ziua de 28 iunie, zi cu o semnificație aparte în istoria noastră, ziua în care Poetul Național, Mihai Eminescu, pe versurile căruia maestrul Eugen Doga a scris multă muzică, a fost îmbrăcat în cămașa de forță, zi în care are loc cel de-al doilea rapt al Basarabiei, urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov și zi în care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România marchează Ziua Ziaristului Român.

Cu permisiunea Domniilor voastre, voi da citire unor citate din volumele menționate: „Muzica compozitorului Eugen Doga ascultată la Ateneul Român a ridicat întregul public nu doar în picioare, ci și în demnitatea lui, în bogăția sufletească, în orizontul idealurilor de frumusețe și bine, în credința în Dumnezeu, în sentimentul de solidaritate umană, de frăție istorică. A fost pe lângă emoție o revărsare de forță estetică și morală” (Doina Uricariu); „L-am cunoscut pe Eugen Doga în mai multe împrejurări. Surprinde contrastul dintre modestia sa și inspirația genială a creației sale muzicale, care animă inimi și înalță suflete. Valsul său a străbătut toate meridianele pământului, amintindu-ne de o lume de altădată, legănată în ritmul extaziant al acestei muzici nemuritoare” (Doru Constantin Dulcan); „Muzica și viața maestrului Eugen Doga au o profundă forță modelatoare și sunt pline de frumusețe și lumină. România se aude în întreaga creație a maestrului Eugen Doga, fie că ne gândim la muzica inspirată de Eminescu, la influența baladelor și doinelor românești, ori la ascendența lui George Enescu, la peisaje, la datini sau muzică religioasă” (Dorin Marian); „Muntele tău de muzică urcă mai sus de culmile Everestului și atinge cu vârful său bolta stelară” (Emil Loteanu); „Mergând după soare – un titlu atât de sugestiv pentru un om atât de mare, pentru un maestru al artei muzicale. Într-adevăr, Eugen Doga nu este un simplu compozitor, ci un David al timpurilor noastre, pentru că muzica sa ne revelează Frumusețea, ni-l arată pe Domnul Dumnezeu, care este soare și scut”( Ps84,12) și răspunde îndemnului din psalmul pe care l-am citat la început, și anume acela de a-l lăuda pe Domnul” (Anton Coșa, Episcop de Chișinău).

Deși atât de apreciat, drumul spre casă al celui mai mare compozitor român în viață, Eugen Doga a fost unul neașteptat de lung și dureros.

După ani de înstrăinare, iată-ne, în sfârșit, împreună, pentru că genele românești răzbat spre lumină împotriva tuturor vicisitudinilor.

Hristos s-a înălțat!

Doamne, ajută înălțării conștiinței noastre!

Discurs rostit de Ambasador Iuliana Gorea Costin, membru al CD al UZPR

În cadrul acestei sărbători a spiritului românesc descătușat, Înalt Preasfințitul Calinic Argeșanu i-a acordat compozitorului Eugen Doga medalia Sfântul Neagoe Basarab

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*