◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Reinhard Heydrich, nazistul care a ucis a milioane de oameni

Reinhard Heydrich a fost oficialul nazist de rang înalt, responsabil de planificarea „soluției finale” a lui Hitler, care a stabilit cadrul pentru exterminarea a șase milioane de evrei din Europa. Rolul său în genocid i-a adus titlul de „Protectorul Reich-ului”, iar pentru lumea exterioară a devenit cunoscut sub numele de „Călăul lui Hitler”.

Fapte: Reinhard Heydrich

  • Numele complet: Reinhard Tristan Eugen Heydrich

  • Născut la 7 martie 1904 în Halle, Germania

  • A murit: 4 iunie 1942, la Praga, Republica Cehă

  • Părinți: Richard Bruno Heycrich și Elisabeth Anna Maria Amalia Krantz

  • Soția: Lina von Osten

  • Cunoscut pentru: Creierul din spatele soluției finale a lui Hitler. A convocat Conferința de la Wannsee din 1942, unde a coordonat planurile de crimă în masă.

Tinerețe

Heydrich s-a născut în 1904 în Halle, Saxonia (în actuala Germania), un oraș cunoscut pentru universitatea sa și un patrimoniu cultural puternic. Tatăl său a cântat opera și a lucrat la un conservator de muzică. Heydrich a studiat vioara și a dezvoltat o dragoste profundă pentru muzica de cameră, un contrast ciudat cu brutalitatea de care urma să dea dovadă.

Prea tânăr pentru a lupta în Primul Război Mondial , Heydrich a devenit comandat naval german în anii 1920. Cariera sa a fost încheiată cu scandal, când o instanță militară l-a găsit vinovat de un comportament necinstit față de o femeie în 1931.

Într-o perioadă de șomaj masiv în Germania, Heydrich și-a folosit legăturile de familie pentru a căuta un loc de muncă în zona nazismului. Deși Heydrich fusese sceptic față de mișcarea nazistă, privindu-l pe Adolf Hitler și pe admiratorii săi ca pe niște hoți de stradă, el a obținut un interviu cu Heinrich Himmler.

Reinhard Heydrich

 

Heydrich modificându-și experiența în armata germană, l-a păcălit pe Himmler să creadă că a fost un ofițer de informații. Himmler, care nu fusese niciodată în armată, a fost impresionat de Heydrich și l-a angajat. Heydrich a fost însărcinat cu crearea serviciului de informații al naziștilor. Misiunea sa a început într-un birou dotat doar cu o mașină de scris, dar ulterior s-a transformat într-o imensă afacere.

Urcarea în ierarhie

Heydrich a urcat repede în ierarhia nazistă. La un moment dat, un vechi zvon despre rădăcinile familiei sale (că el avea strămoși evrei) a apărut și i-a amenințat cariera. El i-a convins pe Hitler și Himmler că zvonurile despre un presupus bunic evreu erau false.

Când naziștii au preluat controlul asupra Germaniei la începutul lui 1933, Himmler și Heydrich au fost responsabili de arestarea celor care s-au opus.Cei arestați au fost plasați într-n vechi depozit de muniție din Dachau, care a fost transformat în lagăr. Închisoarea dușmanilor politici nu era niciun secret pentru nimeni. În iulie, 1033, un ziarist de la New York Times a fost lăsat să facă un reportaj despre închisoarea politică de la Dachau. Administratorii naziști o numeau „tabără educativă” și acolo existau cel puțin 2000 de oponenți politici, care trebuiau educați. Aceștia din urmă erau supuși la muncă silnică și au fost eliberați atunci când s-a considerat că au fost spălați pe creier și au îmbrățișat cu drag politica nazistă. Pentru că închisoarea a fost considerată un succes, Heydrich a extins modelul în întreaga Europa.

În 1934, Himmler și Heydrich au început să facă mișcări pentru a-l elimina pe Ernst Rohm considerat o amenințare la adresa puterii lui Hitler. Heydrich a devenit unul dintre liderii masacrului, care a devenit cunoscut sub numele de „Noaptea cuțitelor lungi”. Rohm a fost ucis împreună cu alți susținători ai săi.

De-a lungul anilor 1930, Heydrich a condus o vastă rețea de poliție cu spioni și informatori plasați strategic în întreaga societate germană. În cele din urmă, fiecare ofițer de poliție din Germania a devenit parte a organizației lui Heydrich.

Reinhard Heydrich – Persecuția organizată

Pe măsură ce persecuția evreilor din Germania s-a accelerat în anii 1930, Heydrich și-a asumat un rol major în antisemitismul organizat. În noiembrie 1938, a fost implicat în Kristallnacht , „Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte „, în care Gestapo și SS au arestat 30.000 de evrei și i-au închis în lagărele de concentrare.

Reinhard Heydrich

Atunci când Germania a invadat Polonia în 1939, Heydrich s-a implicat în arestarea evreilor polonezi. Unitățile sale de poliție au intrat în oraș, imediat după trupele de război și i-au adunat pe toți evreii. Inițial, evreii erau forțați să iasă din oraș și erau aliniați lângă șanțurile recent săpate. Erau împușcați și îngropați. Procedura s-a repetat în fiecare oraș din Polonia.

În iunie 1941, rolul lui Heydrich a fost unul extrem de violent, când Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică. A atribuit trupe specializate – Einsatzgruppen – cu sarcina specifică de a ucide pe evrei și pe oficialii sovietici. Heydrich credea că evreii sovietici erau coloana vertebrală a statului comunist, motiv pentru care trebuiau uciși cu orice preț.

Herman Goering, care acționa ca al doilea comandant al lui Hitler, i-a încredințat lui Heydrich sarcina de a formula un plan pentru a se ocupa de toți evreii din Europa. Odată cu deportarea forțată, Heydrich a elaborat planuri ambițioase de crimă în masă.

Conferința de la Wannsee

La 20 ianuarie 1942, Heydrich a convocat o conferință cu înalții oficiali naziști, la o vilă luxoasă de-a lungul lacului Wannsee, o stațiune din suburbiile Berlinului. Scopul adunării a fost ca Heydrich să-și detalieze planul pentru diferitele componente ale statului nazist de a lucra împreună pentru a realiza soluția finală, eliminarea tuturor evreilor din Europa. Hitler a autorizat proiectul, iar participanții au fost informați de către Heydrich, cum urma să se desfășoare.

Au existat dezbateri de-a lungul anilor cu privire la importanța conferinței de la Wannsee. Omorurile de masă ale evreilor începuseră deja, iar unele tabere de concentrare erau deja folosite precum niște fabrici ale morții.

Conferința nu era necesară pentru a începe soluția finală, dar se crede că Heydrich dorea să se asigure că atât liderii naziști, cât și oamenii cheie din guvernul civil au înțeles rolul lor în soluția finală.

Ritmul uciderii s-a accelerat la începutul lui 1942 și se pare că Heydrich, la Conferința de la Wannsee, a reușit să înlăture orice impediment din planurile sale de crimă în masă.

Reinhard Heydrich – Asasinarea și represaliile

În primăvara anului 1942, Heydrich se simțea puternic. El devenea cunoscut sub numele de „protectorul Reich-ului”. Presa din străinătate l-a numit „Călăul lui Hitler”. După ce și-a stabilit sediul la Praga, Cehoslovacia, a supravegheat purificarea populației cehe prin metode brutale.

Aroganța lui Heydrich i-a adus decăderea. Un obicei ciudat al său era să circule cu mașina fără escortă. Rezistența cehă a remarcat acest lucru și în mai 1942, serviciul secret britanic a parașutat în Cehoslovacia mai mulți agenți. Echipa de asasini a acționat pe 27 mai 1942, în timp ce Heydrich călătorea spre aeroportul aflat în afara orașului Praga. Au fost lansate mai multe grenade iar Heydrich a fost grav rănit. A murit la 4 iunie 1942.

Moartea lui Heydrich a devenit o știre internațională . Conducerea nazistă din Berlin a reacționat prin organizarea unei înmormântări fastuoase la care au participat Hitler și alți lideri nazisti.

Reinhard Heydrich

Naziștii s-au răzbunat prin atacarea civililor cehi. În satul Lidice, care se afla aproape de ambuscadă, toți bărbații și băieții au fost uciși. Satul în sine a fost umplut cu exploziv, iar naziștii au eliminat numele satului din hărțile viitoare.

Ziarele din lumea exterioară au documentat crimele de reprimare ale civililor, pe care naziștii i-au ajutat să le publice. Sute de civili au fost uciși în atacurile de răzbunare, ceea ce ar fi descurajat serviciile de informații aliate de încercările de asasinare ale altor naziști de rang înalt.

Reinhard Heydrich a murit, dar a oferit lumii o moștenire sumbră. Planurile sale pentru soluția finală au fost realizate. Rezultatul celui de-Al Doilea Război Mondial a împiedicat scopul său final, eliminarea tuturor evreilor europeni, dar mai mult de șase milioane de evrei au fost uciși.

 

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *