default-logo

Cârstovul viilor, sărbătoarea viticultorilor în Argeș

Azi este sărbătoarea Cârstovul viilor.
O sărbătoare populată care, pentru viticultori, înseamnă începutul culesului la vii.
În Argeș, în cea mai cunoscută zonă viticolă, dealurile de la Ștefănești, sărbătoarea va fi marcată anul acesta la Topoloveni, printr-o manifestare sugestiv intitulată „Cârstovul Viilor în Argeș”.
În zona viticolă a Argeșului, pe toate dealurile cu plantații din zona Ștefănești, Călinești și Topoloveni au loc diverse manifestări specifice acestei sărbători ale toamnei, care cuprind slujbe religioase și diverse ritualuri străvechi.
De la orele 13,00, la Topoloveni, Dorin Mărășoiu, unul dintre viticultorii zonei, alături de alți specialiști și iubitori de tradiție, organizează o astfel de manifestare.
Preoții merg în crame și apoi la vii, pe deal, pentru o slujbă dedicată roadelor toamnei, dar în special a viei și vinului.
Azi se stropesc cu aghiasmă atât uneltele și butoaiele din gospodărie sau crame, cât și viță de vie de pe dealuri.
Dorin Mărășoiu spune că: „anul acesta e o recoltă bună de struguri. Vinul va fi unul de calitate, cum se întâmplă de regulă în anii secetoși”.
Deși culesul viilor este la început, viticultorul estimează o producție de 6000 kg la hectar la soiul Fetească Regală, dar o recoltă bună va fi și la celelalte soiuri cultivate aici.
Cele mai renumite soiuri ale zonei Argeșului sunt: Fetească Regală, Fetească Neagră, Riesling, Burgund, Savignon și Tămioasă Românească, transmite corespondentul nostru din Argeș.
În Calendarul popular, Cârstovul viilor sau Ostrovul viilor este o altă denumire a sărbătorii religioase Înălţarea Sfintei Cruci și era dedicată roadelor viței de vie.
În funcție de zonă, existau tipicuri, ritualuri respectate de viticultori. Un numitor comun era faptul că sărbătoarea era inaugurată printr-un ritual de purificare, care avea funcția de a ține la distanță toate forțele malefice care puteau pune în pericol noua recoltă de struguri, precum și sănătatea viticultorilor.
Înainte de a pleca la vie, se stropeau căruțele și toate uneltele folosite acolo, cu apă neîncepută, adică cu prima apă scoasă din fântână în dimineața acestei zile, ori cu apă de la izvor. Urma procesiunea la vie, unde alaiul viticultorilor și familiilor lor, însoțiți de muzicanți, culegeau mai întâi cei mai viguroși și mai frumoși ciorchini de struguri. Acești ciorchini bogați erau oferiți de pomană pentru morți. Unele tradiții amintesc că viticultorii sperau ca, în acest mod, să atragă bunăvoința sufletelor celor plecați dintre cei vii, pentru protejarea recoltelor de furtuni, secete, mană etc., dar și pentru a obținere sprijin din partea lor în viitorul an viticol.
La Cârstovul viilor, proprietarii chemau preotul pentru a face rugăciuni ca roadele și vinul să fie de bună calitate. Când se culegeau viile, ultimul buștean al viei era lăsat cu strugurii pe el, aceasta fiind o ofrandă către Dumnezeu, care a avut grijă ca recolta să fie rodnică.

Constantin PAȘOL / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*