default-logo

Set de lucrări de istorie lansate în premieră națională la Onești

Filiala „Marius Mircu” Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) s-a numărat printre partenerii organizatorilor, la Onești, a lansării, în premieră națională, a setul de șase lucrări de istorie „România în Primul Război Mondial și Marea Unire a României”. În cărțile, care au ieșit de sub teascurile Tipografiei Magic Print din Onești, sunt analizate evenimente care au avut loc cu începere din 1916 până la încoronarea Regelui Ferdinand, în anul 1922.

 Lansarea a avut loc în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești, iar evenimentul a fost dedicat împlinirii a 103 ani de la constituirea Societății Mormintelor Eroilor Căzuți în Război, înființată la 12 septembrie 1919 prin decret semnat de Regele Ferdinand I și care a funcționat până în 1948 sub înaltul patronaj al Reginei Maria, sub diferite titulaturi: Societatea Cultul Eroilor, Așezământul Național Regina Maria pentru Cultul Eroilor (ANCE) și  Așezământul Cultul Eroilor. Din 1948, Așezământul a fost desființat, dar din 1991 a fost înființată Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, cu o filială și în județul Bacău, din 1992.

La conferința de lansare a setului de lucrări, moderată de istoricul Vilică Munteanu și de directorul Bibliotecii „Radu Rosetti”, Ionuț Tenie, au venit generalul de brigadă (rtr) Grigore Buciu – vicepreședintele ANCE, generalul cu patru stele Vasile Apostol, protopopul de Onești dr. Ioan Bârgăoanu, Eugen Petrescu – președintele Filialei ANCE Vâlcea, dr. Tudor Rățoi – Filiala ANCE Mehedinți, Dănuț Voicu – președintele Filialei ANCE Bacău, și primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină. În sală au fost prezenți primarul orașului-stațiune Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, președinți ai unor subfiliale Cultul Eroilor din județul Bacău, preoți din județele Bacău și Neamț, profesori și elevi de la școlile oneștene, scriitori și ziariști membri ai UZPR.

Cele șase cărți conțin informații și considerații despre intrarea României în războiul de reîntregire a neamului (vol. I), despre marile bătălii de la Mărăști-Mărășești-Oituz (vol. al II-lea), despre făurirea României mari (vol. al III-lea), despre campania Armatei Române în Ungaria și faza finală a războiului (vol. al IV-lea), despre semnarea Tratatului de pace de la Trianon (vol. al V-lea) și despre încoronarea suveranilor României Mari (vol. al VI-lea)

Despre evenimentul de la Onești, despre importanța cărților lansate pentru cultura istoriografică a oricărei persoane și despre evenimentele din perioada Primului Război Mondial și a făuririi României Mari au vorbit primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, dr. Ioan Bârgăoanu, Eugen Petrescu (coordonatorul editării cărților), dr. Tudor Rățoi și generalii Grigore Buciu și Vasile Apostol.

La finalul reuniunii, membri ai Ansamblului coral Resurrectio, din Moinești, condus de prof. Gabriela Biea, au susținut un scurt recital de cântece patriotice.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria Onești, Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor și Biblioteca „Radu Rosetti”, iar alături de UZPR parteneri au fost și Protoieria Onești, cotidianul Deșteptarea, Filiala Vâlcea a ANCE și Tipografia Magic Print din Onești.

Petru Done

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*