◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Serata „Eminescu jurnalistul” 10 octombrie 2017

Marți, 10 octombrie a.c. se deschidea pentru a patra stagiune evenimentul cultural artistic dedicat de UZPR cunoașterii activității de jurnalist a celui ce avea să marcheze cea mai înaltă poziție pe bolta culturii române, Mihai Eminescu. Serata era de data aceasta găzduită de Casa de cultură „Friedrich Schiller”, prin bunăvoința dnei director Mariana Duliu, amfitrioană a numeroase evenimente culturale românești și internaționale. Grăbindu-mă să nu întârzii tocmai îl zărisem pe președintele UZPR cu brațele încărcate de ultimul număr 33 al publicației Cronica Timpului. Frumoasa sală a acestui imobil din arhitectura tradițională a secolului al XIX-lea era, de cum am intrat, neîncăpătoare pentru fidelii seratelor, ne salutam cu bucuria reîntâlnirii după vacanța cea mare.

Serata a fost deschisă de Rodica Subțirelu, redactor șef al Cronicii Timpului, entuziastă promotoare a varii evenimente culturale, sensibilă poetă și neobosită optimistă și susținătoare a acțiunilor de bună credință. Cu același zâmbet cald și plin de bucuria revederii deschide serata salutând publicul auditor, anunțând noua stagiune a seratelor și-l invită pe președintele Doru Dinu Glăvan să adreseze un cuvânt audienței. Ca de obicei foarte succint, președintele salută cu bucurie reluarea ciclului de serate numeroasa participare și fiind mai curând adeptul faptelor, iar nu al vorbelor, face multe precizări asupra următoarelor întruniri, care, din luna noiembrie, vor continua a se desfășura în Sala festivă de la Institutul Cultural Român, prin acordul semnat. Asigură publicul că aceste acțiuni culturale vor continua, că este plăcut impresionat de solidaritatea celor ce prin prezență, contribuții, susținere sunt deschiși omagierii și, mai ales, cunoașterii mai aprofundate a aportului jurnalistului Mihai Eminescu ca spirit percutant al timpului său, model de atitudine civică și verticalitate morală. Din poziția de președinte asigură audiența că va fi mereu la datorie pe baricade, slujind adevărul și nobilele inițiative.

Este invitat Miron Manega, scriitor și jurnalist să anunțe, ca de fiecare dată, la început de serată ..” de la Eminescu cetire….” extrase din articolele publicate la Timpul, totdeauna alese cu grijă și de o actualitate covârșitoare și cu timpurile ce le trăim, ca un semn că spiritul poetului și peste atâția amar de ani e mereu viu și prezent, așa cum întreaga sa viață a fost închinată neamului și țării sale iubite mai presus de orice. A subliniat încă o dată Miron Manega să nu uităm să dăm absolută prioritate acestei ”cetiri.”…. ce rămâne, totuși, o călăuză morală.

Invitatul seratei, dr. Marian Nencescu a venit cu o prelegere despre „Chipurile lui Eminescu”, așa cum au rămas în arhive, doar patru la număr, jurnalistul și poetul nefiind un adept al fotografiei, misiunea sa era a faptelor, iar nu a imaginii….portretele lui Eminescu ilustrează cu multă veridicitate fiecare etapă a vieții sale atât de injust de scurte, de la primul portret al junelui cu tot avântul, optimismul, încrederea tinereții ca, apoi treptat, vicisitudinile vieții să-i marcheze treptat chipul, maturizându-l mult înainte de vreme….

Poeta Claudia Voiculescu a prezentat o altă puțin cunoscută personalitate culturală, jurnalistul Mircea Damian, făcând un parcurs al unor întâlniri de grație în perioada interbelică.

Serata a beneficiat de o serie de intervenții muzicale, datorate jurnalistei Corina Vlad Diaconescu, cu o compoziție proprie și alte partituri celebre, iar actorul George Ioan Hodor a recitat versuri, menționând totodată că împărtășește bucuria de a se afla la această serată și că este mândru că este român.

Menționăm și intervenția dipli.ec. Petre Răcănel, care a adresat un apel amintind de datoria morală de a fi cinstită împlinirea, la anul viitor, a unui secol de la realizarea Marii Uniri și că preocuparea pentru abordarea unor acțiuni concrete trebuie să fie prioritară.

S-au împărțit numere din Cronica Timpului și din recenta publicație ” Certitudinea”, coordonată de jurnalistul Miron Manega, a cărui inițiativă de a trece în cadranul directorial marile personalități culturale române este doar o ștachetă în seama contributorilor contemporani.

O seară în care fiecare participant a simțit o vibrație specială și care va rămâne, fără îndoială, memorabilă. Și un ultim amănunt pentru cei ce nefiind prezenți, dar vor citi aceste rânduri: sunteți invitați să participați la următoarele serate „Eminescu, jurnalistul” de acum încolo până în iunie 2018 de la ora 18,00 la Institutul Cultural Român, în a doua zi de luni a lunii în curs.

Clementina Timuș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *