default-logo

Expoziție retrospectivă de pictură și grafică ”Nicu Russu – Arta nemuritoare” la Tel Aviv (15 octombrie – 2 noiembrie 2018)

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui, în perioada 15 octombrie – 2 noiembrie 2018, expoziția de pictură și grafică ”Nicu Russu – Arta nemuritoare”, semnată de regretatul artist român Nicu Russu.

Expoziția va cuprinde o serie de lucrări incluzând picturi în ulei, ilustrații de carte și reviste, cărți pentru copii, coperți de carte, benzi desenate, reclame.
Vernisajul expoziției ”Nicu Russu – Arta nemuritoare” va avea loc miercuri, 17 octombrie, la sediul ICR Tel Aviv, în prezența lui Dodo Niță, critic de artă și președintele Asociației Bedefililor din România și cel mai important critic, respectiv istoric român din domeniul benzilor desenate. Dodo Niță este și co-autor al albumului Nicu Russu – un artist desăvârşit cu suflet magic, apărut la Editura Paideia, care readuce în atenţia publicului viaţa şi opera marelui grafician, cu speranţa ca, la 40 de ani de la dispariţia sa, el să revină în circuitul marilor valori artistice ale României.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Graficianul Nicu Russu a debutat în ianuarie 1970. Ca un adevărat workaholic, publica săptămânal câte o planşă de benzi desenate şi lunar coperţi şi ilustraţii de carte şi reviste. El s-a făcut imediat remarcat de cititori, deoarece avea un stil grafic original, puternic, bine conturat încă de la început, bazat pe haşuri la benzile desenate în alb-negru şi pe o feerie de culori la coperţi şi ilustraţii.

Între 1970-1975 Nicu Russu a ilustrat 12 volume de poezie, proză scurtă sau romane, semnate de Victor Tulbure, Ion Aramă, Emil Vasiliad, Ștefan Tita, Niculae Crânguleanu sau Călin Gruia (cele mai multe). Dar cartea care a marcat în epocă două generaţii de cititori (a avut două ediţii, în 1971 şi 1980) este minunatul volum Haiavatha, căpetenia Pieilor Roşii, „după legendele Pieilor Roşii culese de H.W.Longfellow”. Aici Nicu Russu a dat măsura talentului său, ilustrând volumul cu numeroase desene expresive, atât în alb negru cât şi în culori.

În aceeaşi perioadă, Nicu Russu a semnat cinci din cele zece albume de benzi desenate publicate în colecţia tematică (de altfel, singura din vremea socialismului) a Editurii Stadion: ”Neamul Şoimăreştilor”, după romanul lui Mihail Sadoveanu, ”Cincizeci de bătrâne”, după nuvela lui Ernest Hemingway, ”Căpitan la 15 ani”, după romanul lui Jules Verne, ”Tarzan”, două volume, după Edgar Rice Burroughs. Albumele aveau câte 32 de pagini, fiind tipărite în alb-negru şi cu inserţii de culoare, cu excepţia celor două volume din Tarzan, care au apărut în întregime în culori (minunat pictate de Nicu Russu). În colecţia respectivă au mai fost publicate benzi desenate de Puiu Manu, Sandu Florea şi D. D. Iormeanu, dar ea a început şi s-a încheiat cu câte un album desenat de Nicu Russu.

În fine, tot în acei ani, graficianul a mai semnat desenele la cinci benzi desenate apărute în serial, în ritm de o planşă pe număr, în revista ”Cutezătorii”: ”Diamantele Negre”, scenariu de Aurel Weiss; ”Megalozoon”, scenariu de Vasile Manuceanu; ”Omul radar”, scenariu de Horia Aramă; ”Dunărea fierbinte”, scenariu de Ion Aramă; Acţiunea ”V”, scenariu de Mihai Stoian.

leviathan.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.