default-logo

Almanahul Mediului. 2009-2022

De 12 ani, acest almanah unic în peisajul publicistic autohton și – după cunoașterea noastră – internațional, apare cu regularitate anuală (pentru anii 2021 și 2022 a apărut un număr dublu), având un unic scop: acela de a face educație în probleme de mediu cetățenilor români.

Almanahul nu este redactat numai de specialiști, ci și de cetățeni obișnuiți ai societății civile, de simpatizanții problemelor de mediu, de activiști din ONG-uri, unele dintre acestea cunoscute, care se ocupă de mediu cu mai mult sau mai puțin succes.

Almanahul are și rolul de a informa, de a spori cunoașterea în domeniul mediului și apoi de a spori gradul de implicare și acțiune al fiecăruia dintre noi în probleme de mediu. Să nu uităm niciodată că eficiența acțiunilor noastre trebuie să fie triplă: economică, socială și ecologică – numai așa putem avea o viața mai bună, mai apropiată de necesitățile, trebuințele, aspirațiile și acțiunile noastre pentru protejarea și potențarea pozitivă a calităților mediului înconjurător în care trăim.

Ideea publicării în fiecare an a unui Almanah al Mediului, într-o perioadă în care schimbările climatice care influențează profund mediul au devenit dominante, iar ecologismul tinde să devină un mod de viață, s-a impus de la sine.

Prin contribuții diverse și modul propriu de redactare, Almanahul Mediului aduce informații și date interesante despre mediul în care trăim, ne oferă motive de reflecție și teme de dezbatere…

Apariția acestei publicaţii reprezintă un moment de reflecție retrospectivă și o încercare de prezentare, pe cât posibil, a ceea ce poate să se întâmple în viitor și chiar se întâmplă sub ochii noștri în ultimii ani:  schimbările climatice au devenit una din realitățile des întâlnite în lumea în care trăim.

Există proiecte și programe ale ONU și agențiilor sale în privința combaterii efectelor încălzirii globale și schimbărilor climatice, există, de asemenea, proiecte și programe al unor țări de pe Terra și de aceea avem nevoie de cunoaștere, de informații, urmate de transformarea lor în convingeri ferme și exteriorizarea acestora prin gesturi și atitudini ecologiste energice, combative și eficiente.

Iată ce menționa la a doua apariție a Almanahului, în 2010, site-ul Comitetul Roman al Distributiei | Almanahul mediului 2010, Emilian M. Dobrescu coordonator (crd-aida.ro): „Almanahul Mediului este o lucrare valoroasă, necesară și provocatoare, invitând la reflecție și acțiune. Pe ultima copertă întâlnim două proverbe: După ce va muri ultimul copac, ultimul râu va fi otrăvit și ultimul pește va fi pescuit, ne vom da seama că nu ne putem hrăni cu bani; Pământul nu l-am căpătat moștenire de la strămoși, ci, îl împrumutăm de la urmașii noștri”. Acest almanah ne duce cu gândul atât la spusele lui Mahatma Gandhi – „Trebuie să fii schimbarea pe care dorești să o vezi în lume”, cât și la cele rostite de marele nostru Constantin Brâncuși – Lucrurile nu sunt greu de făcut; dificil este să ne punem singuri în starea cognitivă și psihologică de a le face”.

 

Emilian M. Dobrescu

(Revista UZP nr. 27/2022)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*