default-logo

Presa din Belarus, sub presiune guvernamentală constantă

Autoritățile din Belarus își continuă represiunea împotriva presei independente din țară, cu o serie de noi arestări și reținerea mai multor jurnaliști.
Poliția din capitala țării, Minsk, i-a reținut pe Snezhana Inanets, un reporter la site-ul de știri independent Onliner, și pe soțul ei Aliaksandr Lychavko, un istoric local și reporter cu site-ul de știri independent The Village, au spus mai multe rapoarte din presă.
În videoclipurile publicate de un canal pro-guvernamental Telegram, Lychavko și Inanets spun că au fost reținuți pentru că au participat la protestele naționale din 2020 care cer demisia președintelui Aleksandr Lukașenko. Lychavko a mai spus că a repostat informații, fără a preciza natura informațiilor. Asociația Jurnaliştilor din Belarus (BAJ) a declarat pentru Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor că atât Lychavko, cât și Inanets au acoperit protestele din 2020 în calitate de jurnaliști.
Separat, un tribunal din Hlybokaye, în nordul Belarusului, a ordonat ca fotoreporterul Leonid Yurik să fie reținut pentru „diseminarea de informații care conțin apeluri la activități extremiste”, potrivit BAJ. „Detenția jurnaliștilor Snezhana Inanets, Aliaksandr Lychavko și Leonid Yurik în Belarus arată că represiunea autorităților împotriva membrilor presei nu se va opri până când ultimul jurnalist independent va fi fie închis, fie a fugit din țară”, a declarat Gulnoza Said, CPJ Europa. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*