default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Oltenia andaluză din Spania

Există mai multe moduri de a conserva informația genetică. Una dintre ele este, cum bine observa colegul meu Mircea Șerban, la emisiunea „TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!”, migrația românească. Adică, explica el, există riscul ca, sub aspect identitar și în contextul unei agresiuni sistematice fără precedent asupra conștiinței de neam, România să dispară, pur și simplu. Ei, bine, una dintre soluțiile de salvare ar putea fi exact ceea ce ne îngrijorează mai mult: migrația masivă a populației românești spre alte zări. Ceea ce, de altfel, se și întâmplă, sub ochii noștri. Pare o fantasmagorie dar, având în vedere fenomenul la care asistăm și ținând cont de recomandarea românească sapiențială că „nu e bine să pui toate ouăle în același coș”, ipoteza e plauzibilă. Căci, dacă în România este și va fi urgie și se pune problema „scapă cine poate”, nu este exclus ca sămânța genetică să încolțească în altă parte și neamul să nu piară. M-a determinat să reflectez mai mult asupra acestei posibilități faptul că în Spania, în regiunea Andalucia (în sudul Spaniei, în teritoriul stăpânit cândva de mauri), s-a înființat una dintre cele mai originale asociații socio-culturale la care se putea gândi cineva: Asociación Socio-Cultural „Romanati “, „organizație cu personalitate juridică și naționalitate spaniolă”, având sediul social în provincia Almería. Ceea ce o face diferită de orice alt ONG creat de românii din afara țării e faptul că se declară de la bun început ca fiind o asociație spaniolă (conform articolului 22 din Constituția spaniolă și Legi organice 1/2002, din 22 martie, care reglementează dreptul de asociere) și nu-și arogă nicio pretenție de reprezentativitate guvernamental sau oficială din partea României. Este o inițiativă personală de grup, care pornește de la următorul considerent: generațiile care se vor naște în Spania, în Andalucia, de exemplu, nu vor mai fi români. Dar nu vor fi încă nici spanioli, căci incubația unei noi identități nu se desăvârșește într-o singură generație. Ei, bine, „andaluzul de Romanați” Giani Florescu, președintele asociației, și-a propus, nici mai mult, nici mai puțin, să țină trează „conștiința oltenească de Romanați”, ca formă particulară, specifică, a conștiinței de român, prin crearea acestei organizații originale.
Giani Florescu s-a mișcat foarte repede. După ce a părăsit România (anul acesta), a ajuns în orașul El Ejido („Alesul”, in traducere literară) și, după ce a „scanat” felul și firea oamenilor de acolo, a decis să mute Romanațiul aici. Scopul fundamental al Asociación Socio-Cultural „Romanați “din Almeria este, conform statutului, acela „de a promova cercetarea, cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română proveniți din regiunea istorică a Olteniei, dar și a celorlalți români care trăiesc și muncesc în Spania, fiind stabiliți aici”.
„Asociación” își propune să valorifice, din punct de vedere imagistic, dar și palpabil, patrimoniul material şi imaterial al României, prin realizarea unor expoziții și ateliere în care meșteri populari din România să țină lecții deschise cu meșteșugurile lor, copiilor români din Spania, să fie prezentate programe culturale cu specific popular folcloric tradițional (cântec popular, dans popular, bucătărie tradițională) pentru toate vârstele, proiecții de film și, mai ales, prezentări de carte reunite sub titlul generic „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește! “.
Primul eșantion de acțiuni ale „olteanului andaluz” Giani Florescu urmează să aibă loc în prejma zilei de 1 Decembrie 2018 și constă într-o expoziție de fotografie cu imagini reprezentative pentru Oltenia, din zona etnografică Romanați, o altă expoziţie cu port popular specific și cu obiecte tradiționale sculptate în lemn și, în sfârșit, o altă expoziție cu ceramică specifică Văii Oltețului (Oboga-Româna), precum și cu ceramică de Vădastra de tip neolitic. În cadrul acesteia, va fi prezentată și o colecție de miniaturi ceramice (podoabe de lut ars), realizate, tot în stil neolitic, de o artistă populară a asociației.
De asemenea, pentru românii de aici, cei care duc dorul tradițiilor românești, vor avea loc demonstraţii ale unor meşteri populari, ateliere și lecții deschise cu și despre meșteșugurile tradiționale reprezentative pentru zona Oltenia – Romanați.
Este interesant de urmărit dacă ceea ce nu a putut realiza Giani Florescu la Caracal, se va înfăptui în Andalusia, ceea ce ar proba ipoteza lui Mircea Șerban. În orice caz, autoritățile spaniole sunt foarte deschise la asemenea inițiative, iar oamenii locului îi respectă pe cei care-și asumă cu demnitate originea.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este partener media al acestui proiect.

Miron Manega

(Articol apărut în numărul 27 al ziarului CERTITUDINEA)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.