default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

TRANSGENEZA, MUTAȚII PERICULOASE

Un experiment extraordinar au realizat cercetătorii ruși. Ei au reușit să injecteze gene de la un pește în ADN-ul unui tânăr de 27 de ani. La scurt timp, acestuia au început să-i apară bronhii.

Numele tânărului este Alexei Olegovici și este pasionat de scufundări. Experimentul a început în anul 2012, când Olegovici s-a oferit să fie subiect al acestui experiment. El speră să realizeze scufundări fără ajutorul măștii de oxigen. După trei ani de tratament, ADN-ul uman a fost modificat în mod permanent.

Metabolismul și aspectul fizic au început să se modifice, dar se așteaptă transformări radicale ale organismului. Olegovici a declarat că poate respira sub apă, dar mai are nevoie de timp pentru ca plămânii săi să se adapteze noilor modificări.

La început, a spus Olegovici, aveam senzația că o să mă înec. Acest sentiment va dispărea în câteva luni. Psihicul are nevoie de o perioadă de timp pentru a se adapta la noile modificări din organism. Cercetătorii ruși speră ca în șase luni, Olegovici să poată rămâne sub apă, atâta timp cât va dori. Olegovici vrea să facă turul submarin al lumii.

Genetica face pași mari în realizarea unor mutații controlate care pot fi deosebit de periculoase. Ce sunt organismele genetic modificate?

Organisme vii la care patrimoniul genetic a fost modificat prin intervenție umană. Operațiunea se numește transgeneză, inserția în genom a unor gene străine. Sunt specialiști care se opun acestor modificări genetice, alții le consideră indispensabile dezvoltării. Ne putem întreba cum va arăta omul în viitor?

În laboratoarele din Marea Britanie s-au creat peste 150 de hibrizi om-animal. Aceste experimente au început în 2008, când autoritățile au dat undă verde acestor cercetări.

Vaticanul a ripostat violent la aceste experimente și a arătat pericolul la care este supusă omenirea. Cercetătorii britanici nu au dat atenție acestor declarații, continuându-şi munca.

Progresele realizate în genetică vor fi catastrofale pentru omenire, afirmă unii dintre cercetători. Ce se va întâmpla dacă numărul hibrizilor se va mări sau aceste experimente vor fi scăpate de sub control?

Cercetătorii americani au transplantat celule nervoase umane în creierul unui șoarece. Acesta a devenit mai agresiv, mai agil și mai puternic. Suntem pregătiți pentru astfel de schimbări?

efemeride.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.