◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Scrutinul – naivitatea alegătorului sau viclenia politicii populiste

De obicei, în perioada preelectorală clasa politică este destul de entuziasmată în a oferi, la figurat, simpatie intensă pentru popor, dar mai ales este prea mult pasionată în a realiza promisiuni grandioase de tot felul numai pentru a produce impresia cât mai pozitivă despre propriile intenții sau, mai bine zis, despre intențiile afișate. Se manipulează, se exagerează, se vinde și se încearcă de a cuceri întreaga societate prin metode de neglijare a bunului simț și a bunei credințe, în mod aparte, de a păcăli și cumpăra cu puține sacrificii populația de vârsta a treia și nu numai din localitățile rurale, – o categorie socială de oameni care este la limita absolută a sărăciei, a degradării, a dezinformării și care, nu în ultimul rând, se lasă ușor înșelată și învinsă de orice promisiune politică. La acest subiect ar urma să menționăm că populația de vârsta a treia din cadrul societății basarabene este cea mai bună sursă pentru a fi  ușor antrenată în procesul electoral, cu depunerea ulterioară a voturilor necesare, – respectiva pătură socială la ziua de azi constituie aproape a treia parte din populația țării, cu precădere acea din localitățile rurale care duce lipsă de informare autentică și alte mijloace corespunzătoare în existență. Un episod cât se poate de impresionant, dar și cât se poate de umilitor și trist pentru omul acestei comunități.

Supraaglomerată de putere și prin dorința arzătoare de a rămâne la guvernare și pentru următorii patru ani, clasa politică de guvernământ (stăpânită de socialiști mai cu seamă) încearcă prin tot felul de făgăduieli și viclenii să domine întreg procesul electoral, iar membrii societății basarabene să-i fie de ajutor în obținerea majoritară de voturi în ziua alegerilor prezidențiale. O speranță și o dorință uluitoare care, într-un final, aceasta îl face pe politician să creadă el însuși în propriile afirmații făcute în fața alegătorului, declarațiile respective fiind niște povești ce denaturează în mod intenționat adevărul. Printr-o purtare nerușinată și manifestări pline de șiretlicuri, cu precădere din partea partidului socialiștilor, politicianul puterii creează o stare de agitație și confuzie în societate, iar cu acțiunile și discursurile realizate prin intermediul mass-mediei și a diverselor întruniri cu masele sunt niște manevre bine gândite prin intermediul cărora se maschează realitatea existentă, realitatea care este camuflată și plină de batjocură. În cazul dat este vorba de o mișcare populistă nespus de excesivă care denaturează întreaga natură a lucrurilor existente. Printr-un asemenea model de populism se manifestă ideologia care pune în acțiune mișcarea politică din cadrul societății, iar cu conținutul semantic al acesteia se încearcă de a obține superioritate asupra maselor prin diverse metode, în consecință fiind prezente interese concrete. Este vorba de situații în care realitatea este întortocheată în cel mai eronat mod numai pentru a realiza obiectivele dorite de clasa politică corespunzătoare, care este în mod direct și susținătoarea candidatului Igor Dodon (actualul președinte al Moldovei) în alegerile prezidențiale din 2020 – respectiva candidatura fiind de fapt și fruntașul principal (neoficial) al partidului socialiștilor din societatea basarabeană. Sub această formă de manifestare se înscriu adevărații populiști sau, mai bine zis, părtașii din clasa demagogică; conform opiniei publice și a specialiștilor din domeniu fenomenul populismului este comparat cu fenomenul demagogiei, ambele redând înțelesuri cu scop în a obține popularitate în fața maselor, astfel prin promisiunile și discursurile pline de emfază se induce în eroare întreaga comunitate umană. 

Așa cum s-a menționat mai sus, se induce în eroare și se manipulează în modul cel mai obraznic și direct numai pentru a năuci lumea, doar pentru a tâmpi rațiunea alegătorului. Astfel, fără a înțelege sensul și legătura fenomenelor, alegătorul cade involuntar în capcana politicului, cedând puterea în mâinile unor politicieni corupți și fără integritate morală. În pofida tuturor nelegiuirilor provocate de socialiști atât în trecut, cât și în prezent, ei oricum au susținerea poporului, – acea parte din populație care tânjește după sistemul comunist de până la anii 1990. Așa fiind, conform ultimelor sondaje de opinie pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în data de 15 noiembrie a anului curent, se presupune că pentru candidatul pro rus Igor Dodon ar vota  50,5 la sută dintre alegători; iar pentru candidata proeuropeană Maia Sandu, candidată din partea opoziției și desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), ar vota 49,5 la sută dintre alegători (cercetare realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova; relatează Jurnal.md, 9 noiembrie 2020) . De menționat că în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Moldova, ce au avut loc în data de 1 noiembrie, Maia Sandu s-a plasat pe locul întâi și cu 36 la sută din voturi, pe când Igor Dodon pe locul doi și cu 33 la sută din voturi. Succesul candidatei Maia Sandu în primul tur de scrutin se datorează Diasporei, – cetățeni aflați în afara granițelor țării, îndeosebi cei aflați în țările din Occident, care cu adevărat au cunoscut ce este cultura și democrația civilizată pe care și-o doresc și în țara de origine, Diaspora fiind pentru o schimbare pozitivă și în societatea moldavă. Din păcate, o bună parte dintre concetățenii aflați în cadrul țării, cu precădere persoanele de vârsta a treia au votat și vor să voteze în continuare pentru Igor Dodon, candidat susținut și de partidul socialiștilor, partid care nu dorește nicio schimbare pozitivă, din contră, dorește să mențină în continuare întunericul plin de corupție și degradare socială. Precum în societatea moldavă persoanele de vârsta a treia constituie o bună parte din populație, așa cum s-a menționat anterior, atunci aceasta este o categorie socială de oameni care poate fi ușor influențată prin diverse metode în cursa electorală pentru un anumit candidat. Fiind vulnerabile și pline de sărăcie, persoanele de vârsta a treia se bucură de orice ajutor material și financiar oferit de către socialiști , în așa mod fiind facil atrase în acțiunile nespus de importante ce țin de alegerile prezidențiale din acest an. Astfel alegătorii sunt influențați la fel de negativ pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, așa cum au fost influențați și pentru turul întâi de scrutin. Însă alegerile prezidențiale din acest an sunt nespus de importante pentru viitorul țării, deoarece în urma acestor alegeri se va determina ce va fi mai departe cu R.Moldova – va merge către răsărit sau către asfințit. 

Deci, ziua din 15 noiembrie va fi o zi decisivă pentru societatea moldavă. Deci și cetățeanul din zona rurală, care este complet dezinformat şi nu cunoaşte absolut deloc situaţia reală din societate și din afara țării, trebuie să fie măcar de această dată foarte precaut pentru care candidat își va da votul. Cu adevărat, este o stare socială cât se poate de paradoxală și plină de contradicții, dar, în același timp, nespus de tristă și umilitoare pentru un popor, pentru poporul român basarabean. Din situația existentă putem decide că totul ce se petrece în societate este un haos şi totul este prevăzut în mod special pentru a deruta și influența cât se poate de mult electoratul, ca în cele din urmă succesul să fie obţinut de acel candidat (partid politic) care să promoveze o politică anti-europeană, anti-occidentală, anti-democratică. Asemenea partide sunt mișcări care fac din politică un mijloc abil, demagogic și convenabil doar pentru a realiza propriile interese, deci interesele personale și nu cele publice. Acest lucru este destul de evident şi în cazul dat, privind alegerile prezidențiale ce vor urma să fie în 15 noiembrie, turul doi de scrutin (așa cum s-au derulat și alegerile prezidențiale precedente din 2016), situaţia rămânând destul de incertă şi fragilă în cadrul societăţii, cu atât mai mult fiind mereu în defavoarea poporului român basarabean. Așa fiind, totul are tangenţă cu mentalitatea omului, cu metodele de administrare a societății şi, nu în ultimul timp, cu dorinţa exagerată a omului de a fi complice în puterea statală. În cazul dat, este vorba despre populismul demagogic, curent politic ce este numai în detrimentul maselor, iar populistul prin discursurile sale reușește să domine membrii comunității care sunt niște buni ascultători și smeriți, – poporul fiind centrul de legătură prin intermediul căruia populistul își realizează scopul dorit. Nemijlocit, cetățeanul societății este puntea care oferă populistului să se ridice pe baricadă. Drept urmare, cetățeanul este acel care poate fi ușor manipulat de diverși curenți politici, în consecință, și societatea este acea care poate fi ușor influențată de o anumită orientare politică. Societatea basarabeană de astăzi este trecută prin filtrul unei ideologii care soluționează numai interesele unor politicieni,  guvernanți sau a unor partide politice ce au la bază conceptul populismului demagogic. Pe când membrii societății rămân doar cu promisiunile false realizate de populiștii demagogi. O imagine ce completează doar existența reală a unei societăți, o imagine ce prevalează și instaurează condiții de trai cât mai negative pentru o comunitate. Sub această imagine atroce există un popor, care este subjugat și umilit la limită de fenomenul populismului primitiv sau, mai bine zis, de fenomenul caracteristic populismului demagogic basarabean. Consecințele acestora sunt nespus de dezolante și destul de evidente prin faptul că cetățeanul societății (în majoritatea cazurilor sau în termeni de majoritate relativă) acceptă foarte ușor orice provocare. Respectiva frază se referă mai mult la acea parte a populației care trăiește în condiții vulnerabile și pline de neajunsuri materiale, în special, populația din zonele rurale ale societății moldave, care este cu mult mai săracă în raport cu populația din localitățile urbane. Ca urmare, putem defini că populismul demagogic inhibat de șmecheria și frauda politicianului de obicei își găsește locul potrivit anume în comunitățile, localitățile unde dezvoltarea umană și bunăstarea socială se regăsește încă la o etapă destul de inferioară. În condițiile respective vom vedea în timp cine va domina din nou societatea moldavă sau cine va câștiga alegerile prezidențiale ce vor urma în zilele următoare, – naivitatea alegătorului sau viclenia politicii populiste. Însă necătând la toate acestea, să fim optimiști și să sperăm că schimbarea se va produce totuși în societatea basarabeană de astăzi, să aibă loc o schimbare radicală care să fie în pas cu principiile democratice ale țărilor dezvoltate din Occident. Să sperăm ca în cele din urmă societatea, majoritatea concetățenilor se vor comasa spre același scop și aceeași direcție, promovând pe acel candidat în alegerile prezidențiale care să fie în pas cu lumea civilizată, care să distrugă și să lichideze complet corupția din stat, să consolideze statul de drept și să onoreze drepturile civile, să îmbunătățească condițiile de trai și de existență a omului și a întregii societăți, și, nu în ultimul rând, să înlăture definitiv componentul de „populism demagogic necivilizat în stil moldovenesc”, fenomen care este numai și numai în detrimentul întregii țări. 

 

Galina MARTEA





















Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *