◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Avertizorii de integritate din Africa de Sud, în pericol de moarte

Un avertizor sud-african care a depus mărturie într-o anchetă de stat cu privire la acuzații masive de corupție a părăsit țara, temându-se pentru viața sa. El a numit 39 de persoane și companii implicate în scandal. Scrie news. Yahoo.com. „Dacă rămâneam acasă, erau șanse mari să fiu redus la tăcere, așa că am plecat”, a spus Athol Williams.
O anchetă publică ce investighează corupția în timpul președinției lui Jacob Zuma a audiat mai mulți martori. Comisia Zondo – numită după judecătorul care conduce ancheta – a fost înființată în 2018, pentru a investiga acuzațiile de corupție și fraudă în sectorul public, inclusiv în instituțiile guvernamentale. Zuma a fost condamnat pentru că a refuzat să se prezinte în fața comisiei, a fost închis, apoi eliberat condiționat medical. El s-a confruntat cu numeroase acuzații de corupție, pe care le neagă.
Williams, fost lector de etică la Universitatea din Cape Town, se numără printre cei 278 de martori care au depus mărturie la anchetă publică. „Să știu că Guvernul meu nu îmi oferă nicio protecție după ce am acționat în interesul public este o realitate tulburătoare. Am implicat 39 de părți în mărturia mea, astfel încât amenințările pot veni din multe locuri”, afirmă Williams.
Uciderea recentă a unui alt avertizor, Babiţa Deokaran, împușcată în fața casei sale, care dezvăluise acte de corupție într-un alt scandal, l-a convins că protecția acestor oameni nu este garantată. Se bănuiește că Deokarana fost vizată deoarece a fost martoră într-o investigație în curs de desfășurare privind contracte frauduloase, în valoare de 23 milioane de dolari pentru achiziția de material sanitare. La momentul asasinatului, președintele Cyril Ramaphosa a descris-o drept „un erou și un patriot” și a spus că uciderea ei a fost „o amintire dură a mizei mari implicate în încercarea noastră colectivă de a elimina acest cancer din societatea noastră”.
Chiar dacă Williams nu a fost amenințat direct, a primit o serie de avertismente cu privire la ceea ce i s-ar putea întâmpla după ce a vorbit și a decis să plece. Fostul cadru universitar a acuzat autoritățile că „au ales să nu protejeze avertizorii”: „Realitatea este că există mulți oameni importanți și influenți cărora le oferim premii, care fac parte din consilii și comitete și care conduc inițiative și organizații mărețe, care de fapt permit această corupție și beneficiază de ea”.
Amnesty Internaţional a criticat autoritățile sud-africane pentru că nu îi protejează pe avertizori, chiar dacă țara are o lege în acest sens. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *