default-logo

A X-a aniversare a Planului de acțiune privind siguranța jurnaliștilor

Aniversarea de mai sus a fost marcată pe 2 noiembrie 2022, sub auspiciile Agenției ONU responsabilă pentru cultură, educație și știință (UNESCO) (Le niveau d’impunité dans le monde pour les meurtres de journalistes reste toujours élevé | | 1ONU Info). Potrivit UNESCO, asasinatele jurnaliştilor din întreaga lume rămân încă nepedepsite în marea majoritate a cazurilor: în 2022, rata de impunitate globală a fost de 86%, comparativ cu 89% în 2018. În perioada 2012-2022, această rată a înregistrat o scădere de 9 puncte. Deși rămâne la un nivel inacceptabil, impunitatea pentru crimele împotriva jurnaliștilor a scăzut continuu, cu 3% după 2018. Dar, potrivit UNESCO, acest declin este totuși „foarte insuficient pentru a opri spirala violenței”.

În schimb, 2022 este deja cel mai mortal an după 2018. Prin urmare, UNESCO continuă să observe o tendință ascendentă a cazurilor soluționate la nivel mondial, care au crescut de la 11% în 2018 la 14% în 2022: „Este la fel de șocant să observăm că, în pofida ușoarei îmbunătățiri a situației, în ultimii 10 ani, aproape nouă din 10 crime comise împotriva jurnaliștilor rămân nerezolvate”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO, cu ocazia evenimentului.

Ziua Internațională pentru a pune capăt impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor

„În ciuda acestor eforturi, uciderile de jurnalişti continuă într-un ritm alarmant”, a adăugat Audrey Azoulay: în perioada 2020-2021, 117 jurnalişti au fost ucişi din cauza meseriei lor, cea mai mică cifră de la prima publicare în 2008 a acestui raport de către UNESCO: anii 2020 și 2021 au înregistrat cel mai mic număr de decese din orice perioadă de raportare de când acest raport a fost publicat pentru prima dată în 2008; anul 2021 arată, de asemenea, cel mai mic număr de decese anuale în ultimii 14 ani, cu 55 de asasinate. Potrivit Observatorului UNESCO, începând din 2012, 955 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa.

În 2020 și 2021, cele mai mortale regiuni pentru jurnalişti au fost America Latină şi Caraibe (38%) şi Asia-Pacific (32%). În plus, ponderea femeilor dintre jurnaliştii ucişi aproape sa dublat în 2021, crescând la 11% de la 6% anul precedent. În plus, UNESCO subliniază că nu există un loc sigur pentru jurnalişti. Într-adevăr, doar 36% dintre jurnalişti au fost ucişi în ţările care se confruntau cu conflicte armate în 2021, în timp ce 64% dintre crimele jurnaliştilor au avut loc în ţări care nu se confruntau cu acest tip de conflict. Pe de altă parte, raportul constată o creștere semnificativă a numărului de jurnaliști uciși în timpul revoltelor sau demonstrațiilor: șase pentru perioada 2020-2021 față de trei pentru perioada 2016-2017. În general, majoritatea crimelor au avut loc în afara redacțiilor lor. Dintre cei 117 uciși în 2020-2021, 91 dintre ei (adică aproape opt din zece) au fost uciși în afara orelor de lucru, acasă, în vehiculul lor sau pe stradă, de exemplu, și nu în cadrul unei misiuni specifice. Pilonii vieții democratice Unii jurnalişti au fost răpiţi şi ulterior găsiţi morţi. Mai mulți au fost uciși în fața membrilor familiei lor, inclusiv a copiilor lor. „Siguranța jurnaliștilor, libertatea lor de exprimare și libera circulație a informațiilor sunt într-adevăr piloni ai vieții democratice, precum și o condiție prealabilă pentru exercitarea tuturor drepturilor omului. Acesta este motivul pentru care, în 2012, comunitatea internațională a aprobat acest Plan de acțiune cu scopul de a proteja jurnaliștii, precum și de a preveni crimele împotriva lor și de a urmări penal pe autorii lor”, a spus doamna Azoulay. Față de această observație, UNESCO își reiterează angajamentul de a lua toate măsurile necesare pentru a evita impunitatea pentru crimele comise împotriva jurnaliștilor. „De aceea, la această aniversare, trebuie să ne reînnoim angajamentul de a proteja jurnaliştii de pretutindeni, în orice moment”, a insistat şeful UNESCO, menţionând că fiind „mulţumiţi, privind în altă parte, comunitatea participă astfel la problemă”. În mesajul său pentru Ziua, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a insistat, la rândul său, asupra faptului că „o presă liberă este esențială pentru viața democrațiilor: ea dezvăluie greșelile, ajută la înțelegerea complexității lumea și contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. „Facem apel la statele și comunitatea internațională să ia măsurile necesare pentru a proteja jurnaliștii. Trebuie să punem capăt acestei culturi a impunității prezente peste tot și să lăsăm jurnaliștii să facă munca esențială care este a lor”, a spus el. Șeful ONU a cerut să profite de această ocazie pentru a aduce un omagiu profesioniștilor media și pentru a apăra libertatea, justiția și drepturile omului pentru toți.

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*