default-logo

Apărarea cibernetică a UE, într-o nouă etapă

Politica de apărare cibernetică a UE a fost prezentată de ramurile executive și diplomatice ale UE ca răspuns la tensiunile geopolitice în creștere rezultate din agresiunea rusă în Ucraina, informează EURACTIV.
Politica de apărare cibernetică este un document strategic, menit să consolideze capacitatea europeană de securitate cibernetică, să stimuleze cooperarea militară și civilă, să înlăture potențiale lacune de securitate, să reducă dependențele strategice și să dezvolte competențe cibernetice. „Nu există apărare europeană fără apărare cibernetică”, a explicat comisarul Margrethe Vestager, la o conferință de presă.
Politica de apărare cibernetică a UE este construită în jurul a patru piloni care acoperă o gamă largă de iniţiative ce vor ajuta UE şi statele membre: să acţioneze împreună pentru o apărare cibernetică a UE mai puternică, UE îşi va consolida mecanismele de coordonare între actorii de la nivel naţional şi cei de la nivelul UE din domeniul apărării cibernetice, pentru a intensifica schimbul de informaţii şi cooperarea dintre comunităţile militare şi civile de apărare cibernetică şi pentru a sprijini în continuare misiunile şi operaţiile PSAC militare; să securizeze ecosistemul de apărare al UE, chiar şi componentele software necritice pot fi utilizate pentru a comite atacuri cibernetice asupra întreprinderilor sau guvernelor, inclusiv în sectorul apărării. Sunt astfel necesare eforturi suplimentare în ceea ce priveşte standardizarea şi certificarea în materie de securitate cibernetică pentru a securiza atât domeniul militar, cât şi pe cel civil; să investească în capabilităţi de apărare cibernetică, statele membre trebuie să majoreze considerabil investiţiile în capabilităţi militare moderne de apărare cibernetică într-un mod colaborativ, utilizând platformele de cooperare şi mecanismele de finanţare disponibile la nivelul UE, cum ar fi PESCO, Fondul european de apărare, precum şi Orizont Europa şi programul Europa digitală; să se asocieze pentru abordarea provocărilor comune, pe baza actualelor dialoguri în materie de securitate şi apărare, precum şi a dialogurilor pe teme cibernetice cu ţările partenere, UE va încerca să instituie parteneriate adaptate în domeniul apărării cibernetice.
Sunt necesare mai multe investiții pentru a extinde apărarea cibernetică la nivelul UE și la nivel național și, în prezent, există mai multe programe europene care pot contribui la aceasta, de la Fondul de Cooperare Structurată Permanentă și Fondul European de Apărare la Orizont Europa și Europa Digitală. „Cooperarea public-privată în domeniul apărării cibernetice devine din ce în ce mai complexă din cauza rolului platformelor tehnologice non-europene în ea. Europa ar trebui să pună în aplicare proceduri clare și fluide pentru a lucra mai rapid și mai eficient cu IMM-urile de încredere de securitate cibernetică”, a declarat Danilo D’Elia, vicepreședinte la YesWeHack, pentru EURACTIV. (redacția UZPR)
Foto: Wikimedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*