default-logo

Încălzirea globală, principala amenințare la adresa sănătății în Europa

Îmbătrânirea, bolile cronice și viața în mediul urban fac schimbările climatice letale pentru europeni, numărul deceselor fiind estimat să crească dacă nu se iau măsuri adecvate. Agenția Europeană de Mediu (AEE) a publicat raportul „Schimbarea climatică ca amenințare pentru sănătate și bunăstare în Europa: concentrare pe căldură și boli infecțioase”, care a numit încălzirea globală principala amenințare la adresa sănătății umane în Europa. Raportul avertizează, de asemenea, cu privire la o creștere a incidenței bolilor infecțioase sensibile la climă. „Numărul persoanelor vulnerabile este în creștere, condițiile se înrăutățesc, ceea ce înseamnă că, fără o adaptare adecvată, ne putem aștepta la mai multe decese”, a declarat Hans Bruyninckx, director executiv al Agenției Europene de Mediu (AEE), citat de EURACTIV.
Raportul avertizează, dacă nu se iau măsuri, valurile de căldură ar putea duce la moartea a 90.000 de europeni în fiecare an până la sfârșitul secolului. Căldura extremă a cauzat deja aproximativ 129.000 de astfel de decese între 1980 și 2020, conform raportului AEE.
Clara de la Torre, director general la DG CLIMA a Comisiei Europene, a comentat concluziile, spunând că abordarea schimbărilor climatice este „o chestiune de viață și de moarte” și că trebuie luate măsuri.
Pentru a reduce povara schimbărilor climatice, Comisia nu vizează doar reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030 și să devină neutră din punct de vedere climatic până cel târziu în 2050, ci se uită și la bolile netransmisibile. „Multe cazuri de boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice, diabet și altele ar putea fi prevenite cu politici bazate pe dovezi științifice. Dar sunt multe de făcut la mai multe niveluri”, a spus Nino Berdzuli, directorul Diviziei Programe de Sănătate de Țară la OMS/Europa. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*