default-logo

Raport al Parlamentului European: Polonia, Grecia, Spania și Ungaria au folosit programe-spion „pentru a controla cetățenii”

Un raport al Parlamentului European care analizează utilizarea Pegasus și a altor programe similare de spionaj în Europa a concluzionat că tehnologia este o „parte integrantă” a unui sistem de control al cetățenilor. Europarlamentarul olandez care a coordonat cercetările privind utilizarea unor astfel de programe spion precum Pegasus, Sophie in’t Veld, a declarat, într-o conferință de presă, că aceasta devine rapid o „afacere” europeană, cu patru guverne – Polonia, Ungaria, Grecia și Spania – acuzate că folosesc acest program spion sau similar împotriva propriilor cetățeni.
Potrivit BalkanInsight, programele spion Pegasus și Predator sunt capabile să se infiltreze în telefoane, să extragă date din acestea și să permită supravegherea în timp real. Polonia și Ungaria au primit cele mai grave evaluări, in’t Veld afirmând că în aceste două țări utilizarea programelor spion a fost o „parte integrantă” a unui sistem conceput să „controleze și chiar să asuprească cetățenii”, în special criticii guvernului, opoziția, jurnaliști și avertizori.
În cazul Poloniei, care cuprinde cea mai lungă porțiune a raportului (18 dintr-un total de 159 de pagini), autorii concluzionează că rezultatele alegerilor naționale și ale Parlamentului European ar fi putut fi afectate de utilizarea programelor spion.
Conform descoperirilor anterioare ale Citizen Lab al Universității din Toronto, un organ de supraveghere a internetului care a investigat utilizarea programelor spion de calitate militară de la compania israeliană NSO Group de către guvernele autoritare, una dintre țintele cele mai intens spionate din Polonia a fost senatorul de opoziție Krzysztof. Brejza, care în 2019 (când s-a efectuat supravegherea) conducea campania electorală a platformei civice principale de opoziție.
În acel an, Polonia a organizat atât alegeri parlamentare, cât și alegeri europene. „Ipoteza că a fost creat un sistem de opresiune pentru a elimina activiștii opoziției care sunt incomozi pentru guvern sau că alegerile au fost afectate, este șocantă”, a declarat Brejza pentru postul de radio TOK.FM, comentând raportul Parlamentului European.
Raportul critică, de asemenea, politizarea sistemului de justiție din Polonia, unde instituțiile de stat desfășurau supraveghere fără control și echilibru, ceea ce duce la privarea arbitrară a cetățenilor de dreptul la viață privată. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*