default-logo

„Tainele mării nu se cunosc de pe mal”, de Rodica Elena Lupu

Motto: „Chiar dacă nu se mai scrie poezie ca în secolul din care am ieşit, Rodica Elena Lupu scrie cu sufletul, scrie ceea ce simte. Adică scrie româneşte, scrie aşa cum vorbeşte. Spun asta pentru că este ceea ce am simţit citind aceste poeme” (Octavian Paler, 2007)

 Cred că sunt prea puține cuvintele pentru a putea exprima tot ceea simt că ești pentru mine.

Dacă spun parteneră este mult prea puțin, dacă spun prietenă nu este suficient, dar pot spune cu îndrăzneală că ești unul dintre mentorii mei literari și spirituali.

Esti omul care a văzut lumina din mintea  și sufletul meu, altfel decât au văzut-o ceilalți, care,  poate fără să vrea a dat noi sensuri vieții mele, care mă cunoaste, mă ințelege, si mă impinge către lumea ei literară.

Sfaturile tale mi-au creat oportunități, vorbele tale m-au încurajat, discuțiile cu tine mi-au dat încredere,  iar gesturile tale m-au ajutat să-mi îndeplinesc dorințe, care până atunci erau doar vise.

Unii oameni trec prin viața altora, alții rămân. Tu ai rămas și m-ai acceptat, chiar și atunci când nu te sun sau nu ajung la tine și atunci când nu reușesc să-mi țin promisiunile.

Atunci când mi-ai spus că scri o carte despre tine, autobiografică, care a coincis cu un moment dificil, din punct de vedere medical din viața ta, m-am întrebat „De ce?”. De ce să vrei să faci asta acum? Am vrut să te întreb, dar n-am îndrăznit. Apoi, m-ai făcut confidentul tău, împărtășindu-mi unde ai stocate toate scrierile despre tine și asta m-a făcut să mă simt importantă.

Citind cărțile, mi-am dat seama că ai adunat între zece coperți o viață, viața ta,  în cinci volume groase, adică o viață plină, cu momente reale, autentice, documente și fotografii care documentează însemnări ale vremii, toate într-o înșiruire cronologică, prin  care orice cititor care le răsfoiește,  pătrunde în lumea ta personală, în spațiul tău și cunoaște o Rodica și o Elena altfel decât scriitor și textier.

„Tainele mării nu se cunosc după mal” este un motto pe care l-am văzut în cărțile tale, în postările tale, cred că te reprezintă și mai cred că este un îndemn la curaj, la curajul de a încerca, experimenta, de a răspunde provocărilor vieții. Este un îndemn pentru cei care nu îndrăznesc, care privesc de la distanță, care nu au curaj să ajungă pe celălalt „mal” al vieții.

Tu ai avut curaj și ai călătorit în carte, ca și în viață, de pe un mal pe altul, un parcurs în care nimic nu  a fost întâmplător, în care ai întâlnit oameni care ți-au marcat destinul, fiecare lucru având rolul și scopul lui bine determinat în viața ta.

De la unii ai învățat lecții, de la alții nu ai învățat nimic, unii au stat mai mult în viața ta, alții mai puțin, însă nici una dintre persoanele prezentate  nu s-a intersectat întâmplător cu tine .

 Scrisă simplu, cu un limbaj ușor de citit, fără să ne trimită să consultăm dicționarul, vraja destinului autoarei te ține aproape de la prima la ultima pagină.  Sutele de pagini de scrieri sunt marcate de modestia care caracterizează autoarea, în fiecare zi, așa cum o descrie și  scriitoarea Mariana Eftimie Kabbout. „Despre domnia sa, ca OM, vorbesc de la sine, următoarele cuvinte: loialitate, modestie, corectitudine, optimism, seriozitate, respect”.

Este o carte vie, pe care a trăit-o, iar eu, ca cititor, am crezut-o ca și cum povestea ar fi a mea. Cronologia și înșiruirea ordonată a etapelor care i-au marcat existența, amintirile  din vremea copilăriei, cu detalii, ne confirmă că nimic nu este întâmplător.

Am descoperit o altfel de Rodica Lupu, OM, femeie, mamă, director de editură, om de cultură, susținătoare a familiilor aflate în dificultate și un mare donator de cărți. Cărțile ei au ajuns în biblioteci și școli din România și Moldova  și sunt onorată că am fost curierul acestor donații de cărți.

Autoarea ne mărturisește într-un interviu: „Mi-ar părea rău să las atâtea lucruri neîmplinite… Pentru mine, fiecare zi este un cadou dacă pot să deschid ochii, să mă concentrez pe amintirile frumoase, amintiri pe care le-am adunat de-a lungul vieţii mele. Aceasta este ca un cont în bancă, iei de acolo exact ce ai adunat.”  Cele cinci volume lansate astăzi sunt contul din bancă, în care a adunat o viață, din care oferă acum, nouă tuturor, experiențe, trăiri, reușite sau eșecuri. Citind aceste cărți, am deschis ferestre către o lume simplă, obișnuită, aceea a sufletului Rodicăi Elena Lupu, în care autoarea se ține de cuvânt și ne destăinuie  lucruri doar de ea știute până acum. Aceste cărți sunt incontestabile dovezi a unei existențe exemplare, a unui destin călăuzit de iubire, dăruire, empatie, într-un univers al poeziei, prozei și muzicii. Completez acest tablou, al universului dominat de Rodica, cu descrierea d-nei. conf. univ. dr. Dona Tudos: „Într-o lume în care totul se vinde şi totul se cumpără, generozitatea de care dă dovadă Rodica Elena Lupu surprinde, intrigă şi emoţionează. Personalitate multilaterală şi complexă, ea se ridică deasupra timpului şi  reuşeşte să-şi dăruiască existenţa unui anotimp al cărţii. Fie că este editor, fie că este autor, Rodica Elena Lupu refuză efemerul şi caută să aşeze în fiecare cuvânt eternitatea. În  roata  norocului, destinul îi ţese călătorii  din care se întoarce,  ca dintr-un curcubeu, să ne spună din ce sunt făcuţi norii. Din ispita cunoaşterii lumii, poezia ei ne  destramă în culori egale cu veşnicia.”

Cele cinci volume ale Rodicăi Elena Lupu sunt bulgări de timp, printre clipe de viață, în drumul spre creație, care se scurg precum nisipul din clepsidră, clipa fiind unitatea la care Rodica se raportează mereu și pentru care a găsit cea mai frumoasă definiție:

„Omul n-o ştie

n-o vede,

n-o ia în seamă.

Uneori o cheamă,

sau o blesteamă.

Atunci nd devine fior

o scrie,

o cântă,

o poartă

Ca pe propria-i soartă.

 

Atenţie dar:

Clipa nu este har,

ci e drum

sau hotar!”

                                      Maria Petrescu / UZPR București

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*