◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Festivalul Naţional de Folclor “Mariana Drãguţ” 2019

            În Ajun de Moş Nicolae a avut loc o nouã ediţie a Festivalului Naţional de Folclor “Mariana Drãguţ” care cuprinde şi o secţiune de  concurs de interpretare pentru solişti vocali şi instrumentali.

   Festivalul a fost organizat de cãtre Consiliul Judeţean Mehedinţi,  cu sprijinul necondiţionat al preşedintelui Aladin Georgescu,  prin Centrul Cultural Nichita Stãnescu” şi, desigur, Primãria şi Consiliul Local Balta. 

    Aşa cum se întâmplã de câteva ediţii, locul de desfãşurare al evenimentului artistic, dedicat memoriei celei ce a fost interpreta de muzicã popularã Mariana Drãguţ,  este chiar la Prejna. Pe scena Cãminului Cultural din Prejna are loc Festivalul Naţional de Folclor “Mariana Drãguţ, de trei ani. Cum s-ar spune acasã la Mariana Drãguţ,  aproape de locuinţa în care a trãit, de oamenii cãrora le-a doinit o viaţã întreagã, unde a învãţat cântecele munţilor şi ale muntenilor, poveştile lor pe care le-a dus mai departe. Aproape de locul în care odihneşte în veci, pentru cã Mariana Drãguţ a rãmas pentru totdeauna acasã la ea la Prejna, alãturi de oamenii şi locurile pe care le-a iubit în viaţã.

   Ediţia 2019 a Festivalului a reuşit din nou sã adune oamenii de pe munte la Cãminul Cultural Prejna şi sã creeze o searã magicã pentru public şi pentru membrii Ansamblului Profesionist “Danubius”, foştii colegi ai Marianei Drãguţ.

  Ansamblul Profesionist “Danubius”, condus de maestrul dirijor Adrian Luca, a asigurat  acompaniamentul muzical. Pe scena de la Prejna au cântat solişti vocali şi instrumentişti consacraţi, componenţi ai Ansamblului Profesionist “Danubius”, dar şi solişti invitaţi,  nume mari ale folclorului mehedinţean.

  Prezentatoarea spectacolului a fost Delia Rîmniceanu, care aşa ca întotdeauna a reuşit sã imprime o notã deosebitã evenimentului.

   Au fost momente încãrcate de emoţie. Anica Ganţu pãşea cu sfialã pe scena de la Prejna, în faţa foştilor profesori, a oamenilor care o cunosc de copilã.

     Nina Predescu, Ionela Bãdãlan, Angela Magheru au purtat costume populare care au fost ale Marianei Drãguţ.  Au fost nãpãdite de amintiri despre Mariana Drãguţ şi au vorbit cu emoţie despre aceea care a fost “cea mai bunã voce a Mehedinţiului” şi de regretele de a ne fi pãrãsit prea devreme.

   Mariana Drãguţ a rãmas în inimile oamenilor, iar imaginea sa de pe genericul acelei emisiuni de poveste “Tezaur Folcloric”, realizatã de regretata Marioara Murãrescu în chip de “amazoanã” pe calul cel alb, la fel.

  Câştigãtorul Trofeului  Festivalului Naţional de Folclor ediţia 2019 a fost Mihãiţã Dolhascan, din Iaşi. Acesta a reuşit sã convingã juriul cã este cel mai bun, astfel cã Marele Trofeu al ediţiei 2019 a Festivalului de Folclor “Mariana Drãguţ” a plecat la Iaşi. Ediţia precedentã a fost câştigatã de mehedinţeanca Mãdãlina Neagoe, invitatã aşa cum se obişnuieşte sã cânte la “Gala Laureaţilor”.

   Festivalul Naţional de Folclor “Mariana Drãguţ” rãmâne un eveniment de referinţã pentru Centrul Cultural “Nichita Stãnescu”, condus de managerul Emilia Mihãilescu.

    De altfel, activitatea Centrului Cultural “Nichita Stãnescu” este extrem de bogatã, şi cuprinde manifestãri cultural artistice de prim rang, o paletã foarte largã de activitãţi culturale, unele care au ca protagonişti scriitori, cãrţile, altele legate de artişti plastici, dar şi susţinerea  moştenirii româneşti,  dincolo de Dunãre, în comunitãţile de români din Serbia sau  editarea de cãrţi, a revistei “Rãstimp”.

    Centrul Cultural “Nichita Stãnescu”, la care instituţia ordonatoare de credit este Consiliul Judeţean Mehedinţi, beneficiazã de susţinere în vederea desfãşurãrii activitãţii din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, domnul Aladin Georgescu. Existã o largã deschidere atât din partea domnului preşedinte Aladin Georgescu, cât şi din partea managerului instituţiei, doamna Emilia Mihãilescu, de a sprijini tot ceea ce înseamnã Moştenirea Culturalã a judeţului Mehedinţi.

Gabriela Pogaci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *