◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

MOȘ CRĂCIUN EXISTĂ!…

Probabil că erau destui dintre cei puși pe cârteală, care încă mai aveau un dram de îndoială, vor mai fi fost negaționiști, care insistă, dar noi le vom demonstra, cu fapte,„moșul” există și poate să aducă un nesperat dar orișicui a fost sau nu cuminte, celui deștept ori făr’ de minte, și rudimentar; îi poate oferi ceva de… neuitat, ceva ce  nici cu gândul n-a visat. Să știți de la mine: în țările care pendulează între Petrov și Manole, unde știu „băieții” mai bine ce și cât ne trebuie, Moșul vine mai devreme chiar, nu se uită-n calendar (la noi zici că a poposit frate-său ăl rău, antieroul Grinch!), nu-i trebuie zăpadă, sania și renii ca să ne aducă… vremuri de bejenii! (Ho-ho-ho, să te ții câte astfel de motive vor fi, cum or să plece, pe capete, „ai noștri”, cei care juraurațiuni de întoarcere-acasă „diasporenii” vor găsi!)

          Unii, mulți tare!!!, ați vrut un urs de pluș, un papițoi mare, un muțunache fără personalitate, care tace sau cel mult mârâie„Se face” au răspuns elfii lui Moș Coldea!, și au scos din sac pentru a doua oara cea mai nătângă jucărea, să ne facem (de tot) hazul cu ea: sucești de cheiță o dată, silabisește „Ro-mâ-ni-a-e-du-ca-tă” și, printre dinții rânjiți ca „fasolile boambe”, de care mănâncă de Ziua Țării niște doamne cu ie și toane, slobozește și ceva despre… PISA, nu turnul, ci mama ăluia care a făcut testarea, de a rezultat că, de când tot simulează proiectul cu educarea, s-a ales praful de învățământul public și situația e chiar mai rea decât pe vremea lui mastroscului bahic. Aoleu, analfabeților funcțional le crește număru’ în așa hal procentul se vede dublu! Deci, se pune că Moșu v-a adus și-un fel de binoclu care mărește totul, mai puțin pensia și salariul, la fel cum lui Anisie i-a adus… o funcție, nu, nu cea de soție de comisar șef de poliție (cică ar fi coleg de luptă cu Alex Cumpănașu, vom afla în ce structură, ori după caz,… salonu’), ci de ministrul analfabeților! Desigur, numai funcțional, care citesc și n-au habar, care văd, dar nu pot să povestească și vor vota, în doar trei ani!!!, fără să crâcnească, la comanda/manipularea ălora care or fi la butoane și vor decide cum s-o cârmească!  Dar situația nu o îngrijorează deloc, e mai senină decât un administrator de bloc după ce află că Radetul a tăiat iarăși încălzirea. Nici pe băieții din servicii nu îi sperie faptul că puștii, care eșuează azi la testele internaționale, or să le devină mâine colegii... alături de care vor trasa… binoame, paralele il(n)egale, chit că hopa-miticii, haștagreziștii abia știu să numere. Fără fund e sacul Moșului și mare e Grădina Domnului!…

          V-ați dorit, destui, să primiți din partea Moșului  o marionetă perfectă, din aia care, cum o tragi de sfoară, cântă la balalaică... Știe tot felul de cântecele, de la „Hai, mândruță” la manele; în cutiuța muzicală aferentă i s-a pus și o poliloghie de pitic, populistă și bombastică, din care nu pricepi mai nimic, dar te face să te ții de burtică! (Zău așa, nu am văzut un gnom mai emasculat de ștrumful de la palat, cel cu damfuri de führelică și abil ca o pisică.) Rostește la comandă discursuri despre salarii obținute prin muncă cinstită…(haios ești, mămică!, taman tu să zici una ca astă, după ce n-ai lucrat o viață și-ai fost chiar consultant-figurant la o firmă din ălălalt capăt de țară!). Ho-ho-ho, să mor io dacă am văzut ceva mai amuzant și în același timp mai șocant! Bagă Loți la mandolină câte-o doină... nu ca aia cu care o împăca pe Turcanca, după ce o făcuse… zău așa, săraca! (noroc că tipa n-are ținere de minte, îi joacă memoria feste!), ci doine adevărate, de jale și tăiere la salarii și pensii, melodii de dare afară din funcții… Ce frumos cântă marionețica asta, păpușată gata, de nici nu mai trebuie să-i tragi ața! Și mai e și economică! Nu mai consumă… nimică, dacă ne luăm după declarația de avere rezultă că Orban trăiește moca și degeaba, fără un ban! Să ți se tot dea cadou jucărele care se întrețin fără lovele, care funcționează pe bază de… aere. Nu știu de ce unii se smiorcăie acuma, când în ultimii ani asta le fu dorința: să primească în dar un GuWerner nou-nouț, pe baterii, cu telecomanda la Cotroceni, unul galben-albastru, drăguț, cum n-au avut alți copii oricât ar fi știut să recite poeziipe genunche. (Mă iertați, asta e de la PSD, Pop, nu Popa, cu „pamblica” de la alte cadouri pitite prin ramuri; îmi umblă mintea creanga taman acum, când ne-au tăiat pădurea!)

          Sub brăduțul ecologic, de plastic ne-a pus păpușele injectate cu hialuronic, să fie fericită toată lumea, și băiețeii, și fetițele, care pot să ia modele de hăinuțe de la vicepremierul Raluca: ea deplânge, în țoale de fițe, că ne-a afundat „ciuma roșie” în sărăcie, dar promiteo să facă dânsa o scamatorie, o să taie pensiile speciale, o să elimine…„ăăă!!!”, în fine, a și uitat ce; nu se pune că e abulică și în totală confuzie! Nici nu contează câtă vreme are alături una mai brează: pe Violeta de la muncă și familie, o maimuțicotenie care nu știe, nu înțelege, dar zice! De pensiile nesimțite, de cele cumulate cu salariile de la stat e ceva de vise rele! La ce ne mai trebuie Constituție ori CCR?!? Important nu e ce a decis curtea, ci ce spune Violeta: MA-MA, TA-TA… PA-PA!… (Adică „la revederecelor care credeați în aburelile despre echitate și democrație!). Așa vorbesc toate păpușile, fetițe sau băieței, ca exilatul de la Bruxelles, Rareș Bolovan: aiurea și în van. Ridică sprâncenele pensate, spun minciuni sfruntate cu gurițele lor rujate, turuie ca morile hodorogite; totul e să facă impresie!

          Ați visat soldăței de plumb…: v-a dat la interne unul lung ca un pociumb, veritabil hopa-Mitică, gata să facă o tumbă frumușică, să se transforme în pion înaintat, să-l dea jos pe Arafat! Nu de alta, dar îi enervează „străinul ăsta” de care nu pot manevra, în folosul lor și al altora (La mulți ani Ericsson, la mulți ani, Suedia!), banii cu care se rezolvă „urgența”... Eteee na! Ce dacă a salvat milioane de oameni și nu e printre noi nimeni care să nu aibă pe cineva care să-i datoreze viața?!? Păi, de aia l-au creat pe Velea, să stea ca fraierii și să facă tușa?!? Că îi ia, naibii, de nervi, SMURD-ul, salvarea… Unii au vrut o doctoriță: le-a adus-o Moșul pe Firea: dă apă caldă la linguriță și calorifere pentru toți amatorii de bere, să aibă unde s-o păstreze la rece… Alții visau o paiață și, din desagă, a ieșit la suprafață… Câțu, zis și Lațe Fripte, cu finanțele „găurite”. Dacă nici de ăsta nu vă place, fabrica de jucării altul nu mai face: e și greu tare să inventezi unul care vorbește mai folfocit decât Orlando și a deprins matematica pe caiete dictando, de știe să numere din doi în nouă și a crescut, peste noapte, la cinci lei un Euro! Habar nu am dacă o fi băut Câțu după Roberta sau viceversa, dar nu le iese deloc socoteala: una numără ei, alta zice Evropa. Lor le dă cu minus, ne arată, scuzați, ditamai gaura, experții lumii zic pe dos, că suntem pe plus, că ne-a crescut economia și situația nu e chiar așa de rea. Dar nu o să ne luăm acum din asta, să ne stricăm bucuria. Dacă se supără Moșul și ne ia jucăria?!? Cum o să mai aflăm noi abracadabrantele calcule care însumează barabule și acadele până rezultă surcele?!? De n-o să plângem noi după Câțu, să-mi ziceți mie „cuțu”, că la ce rezervă de cadre există în PNL, odată ni-l unge pe cel care a lucrat… la păcănele, de o să ne joace la alba-neagra cu priceputul acela cu bârna, s(m)inistrul de la economie, sau cu cine știe ce altă întelighenție. Că numai din ăștia au prin sertare: nepoți, fini, câte-o mamă-mare sau o iubită ca o floareexemplare aproape diferite de cele de la PSD! Ai lor sunt înveliți în poleieală, ai ălorlați nu erau buni nici de beteală!

          Așadar, văzurăți, Moș Crăciun chiar există! Trebuie doar să fim atenți ce ne dorim să care în traistă! V-am pupat ca alegerile: anticipat!

CRISTIANA CRĂCIUN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *