default-logo

Fenomenele meteo devastatoare, „noua normă” în SUA

Statele Unite se confruntă cu „o nouă normă” odată cu înmulţirea evenimentelor meteorologice devastatoare, a declarat Deanne Crisswell, directoarea Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din SUA, într-o perioadă în care întreaga ţară se află în stare de şoc în urma tornadelor care au devastat mai multe state americane. „Efectele pe care le observăm în urma schimbărilor climatice constituie criza generaţiei noastre”, punctează Crisswell.

Directoarea FEMA a subliniat în special dimensiunea „incredibil de neobişnuită a tornadelor din acest anotimp. „Chiar şi gravitatea şi perioada petrecută de aceste tornade pe sol sunt fără precedent. Observăm furtuni mai intense, condiţii meteorologice tot mai extreme, indiferent că este vorba despre uragane, tornade sau incendii de pădure ”, a adăugat ea.

Anumiţi experţi îndeamnă totuşi la prudenţă, întrucât tornadele reprezintă un fenomen care a rămas până în zilele noastre relativ puţin cunoscut şi explicat. „Tornadele sunt, din păcate, unul dintre fenomenele extreme pentru care avem cea mai mică capacitate de a atribui anumite episoade specifice (sau chiar tendinţe pe termen lung) schimbărilor climatice”, a scris pe Twitter Zeke Hausfather, specialist în climatologie la Breakthrough Institute.

Efectele schimbărilor climatice asupra unor fenomene meteorologice precum tornadele „nu sunt pentru moment foarte bine stabilite. Însă există o bază tot mai amplă de cercetări (…) care sugerează că încălzirea climei creşte probabil riscurile în multe regiuni ale lumii”, a explicat într-un alt mesaj pe Twitter specialistul Daniel Swain, cercetător în climatologie la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Fenomenele meteorologice sunt „tot mai intense” odată cu încălzirea climei, a subliniat preşedintele american Joe Biden, după ce a deplâns zecile de victime făcute de tornadele ce au ucis care a ucis cel puţin 90 de persoane, în special în statul Kentucky și calificând episodul tragic drept „una dintre cele mai grave serii de tornade din istoria Statelor Unite”.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*