◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU TINERII LIDERI EUROPENI

Co-managerii programului și orașele invitate au prezentat studii de caz în cadrul evenimentului dedicat exclusiv participanților la Conferința de Tineret a Uniunii Europene

 București, 26 martie 2019: Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România a organizat luni, 25 martie 2019, o sesiune de discuții dedicate prezentării programului național Capitala Tineretului din România și a rezultatelor obținute până la momentul actual. Listat pe agenda oficială a Conferinței de Tineret a Uniunii Europene organizată de către Ministerul Tineretului și Sportului, în calitate de eveniment afiliat, prezentarea s-a bucurat de prezența a aproximativ 100 de tineri, lideri și membri ai organizațiilor neguvernamentale de tineret din statele membre UE.

Evenimentul a avut drept obiectiv principal descrierea procesului de transformare a unui program european și modalitățile prin care acesta din urmă a fost reproiectat, adaptat și restructurat astfel încât să devină un program național. Sesiunea a prezentat strategii și exemple de activități și bune practici, concepute și implementate exclusiv de sectorul de tineret, în strânsă colaborare cu autoritățile publice locale și reprezentanții mediului de afaceri, sub egida programului național Capitala Tineretului din România.

„Capitala Tineretului din România este cel mai ambițios program de tineret românesc și suntem extrem de încântați că am putut să vorbim despre el în marja celui mai important eveniment de tineret al Uniunii Europene, iar participanții au fost interesați să îi afle povestea! Practic, în acest context, am prezentat un exemplu de bună practică cu adevărat relevant pentru liderii mișcării de tineret din toată Europa și pentru delegații guvernamentali prezenți”, a declarat Mihai Dragoș, Președinte, Consiliul Tineretului din România.

Sectorul de tineret din România este un factor important al ecosistemelor urbane. Exemple ale statelor membre UE demonstrează modul în care ogranizațiile neguvernamentale de tineret contribuie în mod activ la crearea unor comunități vibrante și stabile, precum și la dezvoltarea orașelor europene. În acest context, România a dezvoltat unul dintre cele mai importante programe de dezvoltare urbană prin tineri, în cadrul căruia au fost înființate Centre de tineret și Consilii Consultative, iar colaborarea dintre autoritățile publice, sectorul privat și sectorul de tineret a fost consolidată, devenind productivă și constantă. Prin dialog comun tinerii implicați în procesele de dezvoltare urbană au posibilitatea de a schimba politici publice, favorizând interesele comunității. Mai mult decât atât, în cadrul programului, aproximativ 8 milioane de lei (1,65 milioane de euro) au fost investite în proiecte și activități dedicate dezvoltării ecosistemelor urbane de tineret, în special de către autoritățile locale, dar și de către companiile private.

“Sectorul de tineret este esențial pentru dezvoltarea unei societăți democratice, este un motor care susține buna funcționare a tututor celorlalte sectoare. Capitala Tineretului din România este despre dezvoltare urbană prin tineri, cunoaștere și învățare, despre dialog comun și despre alinierea intereselor. În măsura în care interesele sunt aliniate, cei trei actori democratici – sectorul de tineret, sectorul public și cel privat – pot forma coaliții eficiente, pot mobiliza și influența schimbarea într-un climat de încredere, transparență și responsabilitate”, a adăugat Mihai Dragoș, Președinte, Consiliul Tineretului din România.

Despre Capitala Tineretului din România

Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 1 mai 2018.

Organizatorii programului sunt Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România, dintre care fac parte Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România a demarat formarea unui juriu independent care înglobează atât membri reprezentanți ai unor instituții publice cât și ai sectorului privat și al celui neguvernamentale.

Mai multe detalii despre program pe www.capitalatineretului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *