default-logo

Calendar CERTITUDINEA / Aprilie 2019

MIHAI VITEAZU (1558-1601)

Apărător al Europei și martir al creștinătății, omorât de creștini

  • Este personalitatea din istoria noastră despre care, în afară de Vlad Țepeș, s-a scris cel mai mult în Europa și aproape în totalitate elogios. Cu excepția unor (pseudo)istorici români, nimeni n-a încercat să-l minimalizeze sau să-i reducă valoarea la o singură dimensiune. Dimpotrivă, autorii străini au încercat să-și explice de unde venea forța sa ieșită din comun, atât ca performanță militară directă, cât și cea de strateg și diplomat.
  • A aderat, în 1594, la Liga Sfântă Creștină, constituită în 1591 din iniţiativa Papei Clement al VIII-lea, pentru oprirea expansiunii Imperiului Otoman spre vestul Europei, alianță pe care Mihai Viteazu a și condus-o, cu succes, obținând o celebritate pe care niciun voievod român n-a mai avut-o după el. Din Liga Sfântă făceau parte Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova, Toscana, Țara Românească și ulterior Transilvania (Ungaria nu mai exista din 1526 când, după bătălia de la Mohacs, a fost transformată în pașalâc turcesc).
  • După ce a unit militar cele trei provincii românești, a împărțit Transilvania pe județe, a introdus limba română ca limbă de cancelarie, a pus la Cluj primar român, a înființat Mitropolia Ortodoxă Română de la Alba Iulia, a decretat statut egal al Bisericii Ortodoxe cu celelalte confesiuni.
  • Între două forțe în egală măsură ostile intereselor Țărilor Române (Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman), Mihai Viteazu a optat pentru alternativa creștină, deși „oferta” turcească era mult mai avatajoasă (stăpânirea ereditară a celor trei provincii, care se întindeau, în răsărit, până la NIPRU – granița naturală a teritoriilor locuite de români). Opțiunea lui Mihai Viteazu a fost, după cum s-a văzut, greșită, căci, temându-se de el, cei cărora li se alăturase l-au asasinat fără scrupule, la 9 august 1601, pe câmpul de la Turda. Mihai Viteazu a fost un martir al creștinătății, omorât de creștini.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.