◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Placheta Eminescu şi Diploma de Excelenţă Culturală pentru PR. DR. GHEORGHE NICOLAE ȘINCAN, președintele filialei Mureș-Harghita al UZPR

În cadrul evenimentului LA STEAUA…” prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale şi omagierea poetului Mihai Eminescu, la 171 de ani de la naşterea sa, președintele filialei Mureș-Harghita a UZPR, pr.dr. Gheorghe Nicolae Șincan a fost distins cu Placeheta Eminescu și Diploma de Excelență Culturală, care se acordă anual de către Inspectoratul Școlar Județean Mureș, unor personalităţi care susţin cu profesionalism şi implicare actul cultural autentic.

Alături de pr. Dr. Gheorghe Nicolae Șincan, au mai fost premiați: cercetător științific, istoric Mariana  Ploeșteanu și prof. univ. dr. Carmen Mihăiescu MIH – Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.

Manifestarea, coordonată de  prof. dr. Maria Kozak,  inspector şcolar pentru Limba şi Literatura Română, s-a desfășurat începând cu o slujbă comemorativă la Biserica de lemn în turla căreia, în 1866, a poposit Mihai Eminescu în drumul său spre Blaj, și a continuat cu festivitatea de premiere la statuia lui Mihai Eminescu din Târgu-Mureș.

Manifestarea a fost transmisă în direct pe pagina de facebook a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

*

Laudatio pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan

Placheta „Eminescu” și Diploma de Excelență în Cultură, acordate părintelui doctor Gheorghe Nicolae Șincan, reprezintă o recunoaștere, oricât de târzie, a contribuției pe care acesta a avut-o atât în plan profesional, de-a lungul întregii sale activități preoțești, de mai bine de patru decenii, cât și în activitățile socio-culturale în care a fost implicat.

De altfel, „Cucea Patriarhală” și „Crucea Șaguniană”, cele mai înalte distincțții ale Bisericii ortodoxe, au pecetluit biografia profesională a preotului Gheorghe Nicolae Șincan, la care s-au adăugat distincțiile de excelență în cultură primite din partea Direcției Județene pentru Cultură și cele ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști, care au răsplătit preocupările sale jurnalistice, și nu în ultimul rând,  distincția „Fibula de la Suseni”, acordată personalităților de frunte ale județului Mureș.

Indiscutabil, în întreaga istorie a protopopiatului Târgu-Mureș, pr.dr. Gheorghe Nicolae Șincan se distinge drept personalitatea proeminentă, cărturarul care și-a pus amprenta pe devenirea întru credință a celor pe care i-a păstorit neostenit.

Pr. dr. Nicolae Gheorghe Șincan a încurajat nu doar ridicarea de noi biserici, aproape treizeci, în timpul misiunii sale ca protopop, ci a înălțat biserici și în sufletele credincioșilor săi.

Preotul Gheorghe Nicolae Șincan a găsit mereu cele mai potrivite căi care au dus la mântuirea prin credință a enoriașilor săi, a avut mereu un gând potrivit pentru cei aflați într-un impas existențial, a insuflat încredere și speranță în inimile semenilor.

Responsabilitățile sale au fost de larg orizont, de la cele legate de ocrotirea minorilor și a bătrânilor, la activitatea de deputat în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească.

A căutat să-și sporească zestrea cunoașterii, dobândind și titlul de doctor în teologie.

Activitatea bisericească și-a prelungit-o în plan editorial, fiind autorul a peste treizeci de cărți, de la cele vizând perspective monografice, la cele care au propovăduit cuvântul de învățătură.

Totodată, s-a alăturat eforturilor jurnalistice ale echipei redacționale care editează revistele „Vatra veche” și „Cadran”, fiind, în același timp, președinte al filialei Mureș-Harghita a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

E și aceasta încă o recunoaștere a unor merite pe care nici miopiile nu le pot ignora.

Corolarul acestor merite este un dar de mare preț azi, acela de a fi bun conducător de prietenie, iar eu mă număr printer cei care a avut parte de cădura sa sufletească, de solidaritatea sa.

Apoi, fratele Gheorghe Nicolae Șincan, a știut să învingă suferințelor vieții și să înfrunte cu demnitate dramele sale familiale.

Pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan e un biruitor, iar distincțiile acordate azi sunt onorante, deopotrivă, și pentru cel care le primește și pentru cel care le dă. Câtă vreme vom ști să ne prețuim valorile, vom avea o șansă în plus la dăinuire.

Pentru că timpurile actuale au nevoie de modele existențiale, iar pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan este un model referențial, pentru mântuirea prin credință și salvarea prin cultură.

NICOLAE BĂCIUȚ



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *