default-logo

Monarhul Olandei renunţă la caleaşca aurită ce aminteşte de trecutul colonial

Regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos a anunţat că nu va mai folosi caleaşca aurită, aflată într-o controversă privind sclavia şi rasismul din cauza reprezentărilor unor persoane de culoare îngenuncheate în faţa stăpânilor albi, relatează „The Guardian”.

Soamptuoasa caleaşcă trasă de cai nu a mai fost folosită din 2015. După o restaurare completă care a durat cinci ani, ea este piesa centrală a unei expoziţii la Amsterdam despre trecutul colonial al Ţărilor de Jos.

Regele estimează că societatea olandeză nu este „pregătită” să revadă pe străzi caleaşca, numită „Gouden Koets”, în timpul ceremoniilor oficiale.  „Nu putem rescrie trecutul. Putem încerca să-l acceptăm împreună. Acest lucru se aplică şi trecutului colonial. Gouden Koets va fi folosită când Ţările de Jos vor fi pregătite pentru asta. Şi acum nu este cazul. Atât timp cât există oameni care trăiesc în Ţările de Jos şi care simt zilnic durerea discriminării, trecutul va umbri în continuare vremurile noastre”, a declarat regele Willem-Alexander într-un videoclip oficial.

Caleaşca, aurită cu aur fin, folosită de familia regală pentru botezuri, căsătorii şi alte ocazii, este un obiect controversat din cauza unei decoraţiuni pe partea stângă ce reprezintă bărbaţi îngenunchiaţi în faţa stăpânilor albi, între care şi o tânără albă pe un tron reprezentând Ţările de Jos, căreia îi este oferită cacao şi trestie de zahăr.

În pictura intitulată „Hommage des colonies”, se vede şi un tânăr alb care oferă o carte unui băiat de culoare, o scenă despre care pictorul Nicolaas van der Waay a spus în 1896 că a vrut să reprezinte „civilizaţia”.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.