default-logo

Ghid pentru protejarea jurnaliștilor de hărțuirea online

Nu mai puțin de 73% dintre femeile jurnaliste spun că s-au confruntat cu violență online, potrivit unui sondaj efectuat de Centrul Internațional pentru Jurnalişti (ICFJ). Dacă pe de o parte
platformele de social media le-au oferit jurnaliştilor multe oportunităţi, facilitând schimbul de opinii şi informaţii, promovând conţinutul acestora şi îmbunătăţind implicarea publicului, pe de altă parte, au creat și noi amenințări la adresa siguranței și bunăstării lor.
Redacțiile trebuie să fie echipate pentru a face față acestor amenințări. Institutul Reuters a elaborate un mic ghid pentru protejarea jurnaliştilor de hărțuirea online, care cuprinde mai multe recomandări: dezvoltarea cunoștințelor privind drepturile digitale, stabilirea de
practici de siguranță, evaluări de risc, implementarea mecanismelor de sprijin și atribuirea de roluri și sarcini în redacție, în scopul de a face față unei amenințări reale cu care se confruntă jurnalismul astăzi și care are potențialul de a eroda libertatea presei.
Conținutul despre drepturile digitale trebuie să fie accesibil într-o varietate de formate, deoarece oamenii învață diferit: videoclipuri, podcasturi, meme-uri, postere în redacții. Managerii de top trebuie să precizeze că organizația ia foarte în serios violența și abuzul online. Acesta este un prim pas în crearea unei culturi a siguranței în redacție și construirea încrederii în echipă. De asemenea, trebuie create linii de raportare clare, astfel încât jurnaliştii să ştie la cine să apeleze în caz de abuz
Cu fiecare caz nou, echipa de siguranță online va trebui să efectueze o evaluare a riscurilor. Aceasta se va concentra pe trei domenii cheie: riscuri fizice, riscuri psihologice și vătămare reputațională.
De asemenea, sprijinul unei organizații contează. În funcție de natura și credibilitatea amenințării și de trauma cauzată de abuz, sprijinul poate lua, de asemenea, forma acordării unui concediu temporar sau a relocării.
Această foaie de parcurs poate fi adaptată și modificată pentru a se potrivi nevoilor redacțiilor individuale, notează reutersinstitute.politics. uk.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*