◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Mena Mangal, jurnalistă din Kabul, împușcată ziua, în mulțime

Una dintre cele mai proeminente personalități ale presei afgane, Mena Mangal, a fost împușcată mortal sâmbătă, la Kabul.

Atacul asupra jurnalistei s-a petrecut ziua în amiaza mare, într-un loc public, suscitând imediat mânia organizațiilor care apără drepturile femeilor, ce au acuzat autoritățile că nu au făcut nimic pentru a proteja profesionistul mass-media. „Această femeie își împărtășise deja public temerile pentru propria viață. De ce nu s-a luat nicio măsură? De ce rămâne atât de ușor în această societate ca bărbații să le omoare pe femeile care nu sunt de acord cu ei?”, afirmă ONG-urile.

Într-adevăr, Mangal a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care afirma negru pe alb că se teme pentru siguranța și viața sa. Afirma că primise mesaje de amenințare, dar că nu se teme și va continua să-și slujească profesia și țara pe care o iubește. De partea cealaltă, ministrul de Interne al Afganistanului, Nasrat Rahimi, a declarat că jurnalista a fost asasinată de persoane necunoscute și că Poliția a deschis o investigație.

Într-un mesaj sfâșietor, mama jurnalistei a reamintit că fiica sa a fost răpită anterior de un grup de indivizi care au fost arestați pentru acea infracțiune, dar au reușit să scape din închisoare prin mită.

Mangal a fost prezentatoare la cele mai cunoscute posturi tv ale țării, Tolo TV și Shamshad TV, în afara ecranului rămânând permanent o susținătoare înfocată a drepturilor femeilor la educație și muncă. „A fost o voce a poporului”, afirmă colegii săi. „O asemenea execuție publică este o dezonoare absolută pentru Poliție, serviciile de intelligence și securitatea țării”, afirmă analistul politic Mariam Wardak.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *