◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Revista GUTENBERG – nr. 39

„Ospăț al cuvintelor în trenul Gutenberg” – lansarea numărului de vară al cunoscutei reviste literar-culturale trimestriale GUTENBERG Arad.

Gară de plecare (dar și de destinație) a „… trenului Gutenberg, în care urcă toți cei atinși de inspirație literară, într-un mai scurt sau mai lung periplu spre frumos” (așa cum caracteriza prof. Univ. Dr. Anton Ilica demersul literar și jurnalistic de la GUTENBERG) a fost terasa Casei Jelen, o gazdă mai mult decât ospitalieră pentru tot soiul de ceremonii și ceremonialuri, între care cele literare ocupă un loc aparte.
Profesoara Florica R. Cândea – omul devotat și bun la toate, care coordonează activitatea Salonului Cultural GUTENBERG și editarea revistei cu același nume – a oferit numărul 39 al revistei, care mirosea încă a cerneală tipografică, spunând numerosului auditoriu, între care și membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din filialele Arad și Timiș: „Ceea ce facem noi aici, la Arad, dar și în alte locuri, pe plan cultural și ziaristic, este cunoscut și apreciat în străinătate, unde locuiesc români cu dor de țară și de limba română și care citesc cu nesaț publicațiile românești”. 
După ce a prezentat conținutul revistei și a înmânat diplome unor autori merituoși, între care câțiva tineri și promițători debutanți, distinsa amfitrioană a împărtășit minunatele clipe pline de simțire românească, trăite în Austria în data de 1 iunie, când a participat, împreună cu mai mulți arădeni, la un eveniment literar și jurnalistic de excepție, organizat de Ioan Godja, directorul publicației Unirea din Viena.
Seara a continuat cu lansarea mai multor cărți de mare interes cultural și documentar: Cetăți, castele, castelani din Comitatul Aradului, autori Puiu Emilian Valea și Ioan Valeriu Tuleu, Poemele Unirii – Antologie de poezie contemporană, autor Dumitru Buțoi din Timișoara și albumul muzeului etnografic GHEORGHE HODREA din Sintea Mare, jud. Arad.
Pe lângă aceste lucrări au mai fost prezentate: cartea Amprente pe suflet, autor Carina Baba-Ienășel, numărul 10 al revistei TIBISCUS din Uzdin, Serbia și primele două numere din Condeierul diasporei, revistă în limbile română și germană care a început să apară în acest an la Salzburg, Austria, prin eforturile familiei Daniela și Constantin Gumann.
N-a lipsit din program nici urarea La mulți ani! Adresată de toată asistența profesorului Horia Truță, neobosit scormonitor al trecutului, din care scoate adevărate bijuterii documentare.
Frumoasa manifestare literar-publicistică s-a încheiat târziu în noapte, când stelele cerului priveau la stelele literar-jurnalistice ale Aradului, transmițându-le parcă sclipirea inspirației divine, pe care am dori să o găsim în cât mai multe creații ale condeierilor noștri dragi.

Dorin Ocneriu / UZPR Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *