◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Jurnalismul rural, la Summitul adevărului

Liderii jurnalismului rural s-au adunat recent în Shaker Village, din Pleasant Hill, Kentucky, sub egida Institutului pentru Jurnalism Rural și Probleme Comunitare și a Colegiului de Comunicare și Informare de la Universitatea din Kentucky.
Provocările jurnalismului rural sunt în principal provocările comunităților pe care încearcă să le servească și multe dintre acestea sunt descurajante – dar nu sunt de natură să facă furnizorii de știri să renunțe. Acest lucru a fost clarificat la Summitul Național pentru Jurnalism în America Rurală de către editori, editori, cadre universitare și alți susținători ai jurnalismului, inovatori și curajoși, informează dailyyonder.com „Ziarele comunitare sunt încă de încredere, mai mult decât alte mass-media de știri”, a spus Lynne Lance, director executiv al Asociației Naționale a Ziarelor, citând în sesiunea de deschidere un sondaj recent legat de săptămânale și cotidiane mici. „Este greu pentru orice ziar să se ridice vreodată peste calitatea comunității în care operează, dar există și excepții”, a spus editorul Robert M. Williams Jr., din Georgia.
Cea mai mare problemă în majoritatea comunităților rurale este scăderea populației și aceasta este o problemă pentru mass-media locale.
Pentru mulți proprietari mai în vârstă de ziare din orașele mici, cea mai mare problemă este găsirea unui cumpărător acceptabil pentru ziarul lor. „Ceea ce constatăm este că mii de proprietari independenți din toată țara doresc să-și lase moștenirea, dar nu au pe cineva să cumpere ziarul”, a punctat Elizabeth Hansen Shapiro, de la Universitatea Columbia, fondator al National Trust for Local News. Ca urmare, unii proprietari care nu vor să vândă unor astfel de cumpărători doar își închid redacțiile, iar unii astfel de cumpărători le fuzionează sau le desființează, ori, mai grav, le deturnează de la conceptual inițial atât de mult, încât creează ceea ce Penny Abernathy, de la Universitatea Northwestern, numește „un deșert de știri – o comunitate cu acces limitat la tipul de știri și informații credibile care alimentează democrația la nivel de bază și îi ajută pe rezidenți să ia decizii înțelepte cu privire la problemele care le vor afecta calitatea vieții și pe cea a generațiilor viitoare”. În unele cazuri, asta înseamnă un „ziar fantomă”. În altele, înseamnă că nu există hârtie. Abernathy, care a urmărit tendința mulți ani, a declarat că rata recentă de fuziuni și închideri este dublă față de cea așteptată.
Oregon a pierdut un sfert din ziarele sale din 2004, a adăugat Jody Lawrence-Turner, directorul executiv al Fondului pentru Jurnalismul Rural din Oregon, adăugând că jumătate din orașele statului nu au o sursă de știri locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *