default-logo

New York Times își mută o parte din redacția din Hong Kong la Seul

New York Times își mută o parte din redacția din Hong Kong la Seul, în Coreea de Sud, pe fondul îngrijorărilor provocate de noua lege chineză privind securitatea în fosta colonie britanică. 

New York Times spune că angajații săi au întâmpinat dificultăți în asigurarea permiselor de muncă și că jurnaliștii din redacția online, cam o treime din totalul redacției din Hong Kong, se vor muta la Seul în următorul an.

Mișcarea reprezintă o lovitură pentru statutul metropolei de centru al jurnalismului în Asia și vine pe fondul contrelor dintre SUA și China privind jurnaliștii care lucrează în aceste țări. Beijingul a impus anul acesta o regulă potrivit căreia jurnaliștii care nu au drept de muncă în China continentală nu au drept să lucreze nici în Hong Kong.

Parlamentul Chinei a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani.

Primele efecte nu au întârziat să apară. Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a denunţat un act „orwellian” de „cenzură” din partea Chinei, după ce guvernul din Hong Kong a ordonat şcolilor să retragă cărţile ce ar putea încălca legea privind securitatea naţională impusă de Beijing.

digi24.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*