◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

FRICA de testul COVID – 19!

Chiar dacă e pandemie, o parte dintre românii mai îndrăzneţi s-au încumetat să meargă în concediu împreună cu întreaga familie. Pentru a preveni eventualele infectări, anumiţi decidenţi le-au cerut unora  să-şi facă testul Covid-19 după reîntoarcerea  acasă. Această solicitare nu are un caracter obligatoriu legal, dar este mai degrabă umanitară. Ideea în sine este de domeniul profilaxiei, iar neîncrederea în testul Covid-19 i-a determinat pe foarte mulţi români să renunţe la efectuarea acestui test, care se pare că „are la activ” mai multe erori. Pe bună dreptate, oamenii se întreabă dacă acest „test” vizează identificarea virusului Covid-19 sau orice mică afecţiune de sănătate îl plasează pe cel testat în tagma bolnavilor infectaţi cu acest virus obsedant şi demoralizator?

Oamenii vorbesc „vrute şi nevrute” pe marginea „modului cum sunt efectuate aceste teste” , dar nimeni nu le oferă explicaţii convingătoare prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă. Bunăoară, pe posturile de televiziune şi  radio sunt vehiculate zilnic statisticile, stânjenitoare, întunecate, dătătoare de spaime, referitoare la evoluţia infectării cu Covid-19. La care omul de rând exclamă cu ochii crispaţi: ,,Ioi, ioi! Ce-o să fie? Ce-o să fie?”. Răspunsul e simplu:,,O să fie-o nebunie!”. În aceste statistici curente sunt cuprinse trei mari rubrici. Prima se referă la stadiul zilnic al evoluţiei infectărilor, cea dea doua menţionează numărul de decese, iar cea de a treia „ne înveseleşte” cu numărul celor care „s-au vindecat de Covid-19”. Unii analişti apreciază că numărul infectărilor este irelevant, iar alţii dau vina pe statisticieni şi tot felul de alte erori. A doua rubrică este contestată prin faptul că aceasta nu prezintă în mod defalcat cauzele deceselor din România. Din multe comentarii, care apar mereu în spaţiul public în diferite situaţii de viaţă, rezultă că la noi nu se mai moare de: cancer,  bătrâneţe, leucemie, ciroză şi alte „boli asociate”! Referitor la ultima rubrică, oamenii sunt de-a dreptul nedumeriţi şi consteranţi. Cum adică ?!, unii infectaţi se pot vindeca de Covid-19, chiar dacă se spune că nu s-a găsit încă antitodul pentru neutralizarea acestui „virus misterios” ? În diferite laboratoare se lucrează la acest antidot, dar încă „nu sunt finalizate cercetările ştiinţifice”. 

Această stare ambiguă, lipsită de încredere, este alimentată şi de speculaţiile potrivit cărora toată „povestea pandemiei generată de Covid-19” are în esenţa ei  interese economice profitabile. E adevărat, se spune că „foarte mulţi s-au îmbogăţit” în urma acestei pandemii, în timp ce oamenii de rând îşi pierd încrederea în testele Covid-19, dar mai cu seamă sunt afectaţi de frica alternativei de a  merge la medic. Prejudecăţile se nasc din teama de a nu fi încadraţi în rândul bolnavilor de Covid-19, din cauza unei răceli banale, a unei viroze sau a unei indigestii. Îngrijoraţi sunt şi bolnavii care suferă de ani şi ani de zile de: bronşite cronice, astm bronşic sau de rinită alergică. Cine le oferă informaţii detaliate şi defalcate acestor bolnavi sau potenţiali bolnavi cu boli cronice…, care în zilele noastre sunt asociate cu Covid-19? Acum, pe timp de vară, oamenii mai consumă şi băuturi reci. Dacă vreunul a făcut amigdalită şi începe să tuşească, cei din jurul lui îl suspectează şi-i spun, cu teamă în glas, că are Covid-19. De frică, bolnavii respectivi, cu „avarii” uşoare de sănătate, nu se mai duc la medicul de familie şi încep, mulţi dintre ei, să ia tot felul de medicamente  sau se tratează cu „leacuri băbeşti”.

FRICA, dar în acelaşi timp şi REPULSIA, faţă de acest virus a alungat liniştea din sufletele şi casele românilor. Suspiciunile şi prejudecăţile sunt prezente „în spaţiul public la fiecare pas”. Mediatizarea excesivă a pandemiei, fără o consiliere profesională profundă în compensaţie, plasează posibilele pericole generate de Covid-19 în zona ridicolului, a neîncrederii depline şi a unei anxietăţi false. Gestionarea stării de sănătate psihică a populaţiei prin intermediul specialiştilor, a medicilor de familie şi a politicienilor ar trebui să fie „prioritatea numărul unu a stării de alertă”. Consilierea în mod diferenţiat a concepţiilor false şi a prejudecăţilor legate de pandemie este importantă, pentru că în acest fel s-ar stabili clar „graniţele” de tratamente pentru bolile cronice diferite existente în vremea pandemiei restrictive şi cazurile reale de Covid-19. Cine ridică mănuşa?! pentru că: ,,Un om deştept rezolvă problema, un om şi mai deştept o evită.” – Albert Einstein.

Dumitru Ţimerman / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *