◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Ziua Marinei Române, sărbătoare națională a poporului român

Mesajul Contraamiralului Mihai Panait, Şeful Statului Major al Forțelor Navale Române

Ziua Marinei Române, Sfânta Maria, este o sărbătoare națională a poporului român și este un alt element care ne obligă să ne ridicăm la nivelul performanțelor la care se așteaptă toți cetățenii României. Transmit tuturor marinarilor, în primul rând, mulțumiri pentru ceea ce fac, mulțumiri pentru că au profesat ca marinari, indiferent de structura în care au fost încadrați, în Marina Militară sau în Marina civilă. Este o provocare, nu este o viață ușoară viața de pe mare. Este o meserie grea, o meserie care cere sacrificii și din acest punct de vedere vreau să mulțumesc tuturor celor care fac acest efort pentru dezvoltarea României în acest domeniu.  În al doilea rând, aș vrea să mulțumesc tuturor familiilor care sprijină marinarii militari și marinarii civili. Nu în ultimul rând, aș vrea să mulțumesc tuturor membrilor echipajului Forțelor Navale Române, personal militar sau personal civil, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, personal civil, soldați, gradați profesioniști, pentru dedicare, pentru abnegație, pentru pasiunea cu care își desfășoară activitatea la bordul navelor maritime și fluviale, în cadrul unităților militare, în comandamente sau în structurile de luptă, la bordul aeronavelor sau în cadrul Regimentului de Infanterie Marină pentru ceea ce au făcut în acest an de instrucție, pentru efortul deosebit, pentru pregătirea Zilei Marinei Române 2020, pentru sărbătorirea a 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române în aceste condiții deosebite, în aceste condiții diferite, complexe.

De asemenea, aș dori să le transmit, pentru următoarea perioadă, că este necesar un efort conjugat, un efort important din partea fiecărui membru al echipajului Forțelor Navale Române în vederea îndeplinirii misiunilor și realizării performanțelor, pentru că acesta este cuvântul definitoriu, cuvântul cheie din punctul meu de vedere în cadrul Forțelor Navale Române: performanța. Se cere performanță, suntem obligați să realizăm performanță și suntem onorați în același timp că suntem încadrați în Forțele Navale Române.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele de Maria, Marian!
La mulți ani Forțelor Navale Române!
La mulți ani tuturor marinarilor!
Bun cart înainte!

160 de ani de la înființarea Marinei Militare moderne – Colonel Corneliu Ștefan Pavel purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române

Organizată pentru prima dată în 1902, la 15 august, cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, Ziua Marinei Române este sărbătoare națională din anul 2009. Toate manifestările organizate în acest an pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române sunt dedicate aniversării a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare moderne. În anul 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de constituire a Flotei Militare Române prin unirea Flotilelor Moldovei și Munteniei într-una singură. Trebuie să ne reamintim că în acea perioadă țara noastră nu avea deschidere la Oceanul Planetar și abia după încheierea Războiului de Independență (1877-1878), când Dobrogea a revenit la patria mamă, România a putut să stea alături de alte națiuni care au deschidere la Oceanul Planetar. Acest act are o importanță deosebită pentru dezvoltarea Forțelor Navale Române și apariția segmentului de forțe maritime, în plus față de structurile navale fluviale române.

Contextul sanitar actual, generat de epidemia de Covid-19, face ca ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române să fie organizată la un nivel restrâns. Ceremonia tradițională organizată pe faleza din Constanța are loc în Portul Militar Constanța, iar exercițiile demonstrative, pe care publicul putea să le urmărească, în ani precedenți, la Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila, au fost reduse numeric și se desfășoară în interiorul Portului Constanța și în rada exterioară acestuia.

În contextul actual, tradiționala Zi a Porților Deschise în porturile militare a fost înlocuită cu tururi virtuale ale navelor, care au fost prezentate pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale Române. Sâmbătă, 15 august, de la ora 10:00, la Constanța, este planificată o scurtă ceremonie militară și religioasă, în interiorul Portului Militar. După primirea persoanei oficiale, vor fi ridicate Pavilionul, Geagul și Marele Pavoaz la bordul navelor militare, în acordul Imnului Național, concomitent cu tragerea a 21 de salve de tun. Ulterior, sunt planificate cinci secvențe de exerciții demonstrative, iar de la ora 11:30 la ora 13:00, navele militare vor defila de la Constanța la Midia, pentru a oferi publicului posibilitatea de a fi alături de marinari cu gândul și cu inima. Tot sâmbătă, de la ora la 10:00 la 11:00, la Brăila și Tulcea, navele militare vor defila pe Dunăre, după ceremonia ridicării Marelui Pavoaz, pe acordurile Imnului Național.

După schimbarea regimului politic din anul 1989, țara noastră și-a orientat politica spre Vestul Europei, iar din punct de vedere militar, în anul 1994, România a fost primul stat care a semnat Parteneriatul pentru Pace cu Alianța Nord-Atlantică. În perioada de preaderare la N.A.T.O., Armata României a trecut prin numeroase restructurări și reorganizări, Forțele Navale Române fiind prima categorie de forțe complet profesionalizată. După anul 2004, Marina Militară Română a început să participe la operațiile Alianței Nord-Atlantice din Marea Mediterană cu fregatele „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, precum și cu structuri ale scafandrilor de luptă, ale infanteriștilor marini și cu ofițeri de stat major în comandamentele N.A.T.O. Prezența marinarilor militari români la activitățile, misiunile și operațiile Alianței a consolidat statutul de membru N.A.T.O. al României.

Forțele Navale Române au desfășurat cu succes, anul acesta, prima misiune în calitate de lider al grupării navale permanente N.A.T.O. de luptă contra minelor „Standing NATO Mine Counter Measures Group Two”  (SNMCMG-2), cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274). De asemenea, fregatele românești, corvetele, dragoarele maritime, desfășoară frecvent misiuni internaționale, cu partenerii străini ai României, fapt care poate fi un indicator suficient că dispunem de o flotă solidă. 

Viaţa pe mare e dură. Pe durata misiunilor lungi sau în condiții de mare agitată, răul de mare aproape că nu iartă pe nimeni. Acesta se poate manifesta însă în mai multe moduri: poftă de mâncare crescută, senzația de somn sau varianta clasică știută de toată lumea, cea a unei stări generale de rău accentuat. Marinarii militari sunt obișnuiți să facă față simptomelor de rău de mare astfel încât acestea să nu îi împiedice în îndeplinirea misiunilor.

Dorim să adresăm tradiționala urare de „La mulți ani” cititorilor revistei ART-EMIS care poartă numele Maria sau Marian. Le urăm multă sănătate și să se bucure de frumusețea fiecărei zile. Îi invităm să urmărească activitățile Forțelor Navale Române[1].

Nota redacţiei – Cuvântul  domnului colonel Colonel Corneliu Ștefan Pavel este o adaptare după un dialog al domniei sale cu ec. Marian Vîlceanu. Redacţia le adresează mulţumiri, este alături de Forțele Navale Române şi de cei care poartă numele Maicii Domnului.

La mulţi ani, tuturor !

art-emis.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *